Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Szia Kenyérke! Bátran merem ajánlani a májkrémmel töltött gombát. Síma májkrémmel is lehet tölteni, de sokkal finomabb, és gazdaságos is, ha a gomba szárát apróra vágod, egy kis vöröshagymán puhára párolod, sóval borssal fűszerezed. Mikor megpuhul, hozzákeversz egy-két doboz májkrémet, és ezzel töltöm meg a kalapokat.
Én lehet, hogy holnapra halasztom, mert annyira fáj nekem is és a férjem torka is, hogy nyelni is alig bírunk, már ráz a hideg is. Ma lehet, hogy tejbepapi lesz? Vagy csak jó kis citromos tea?
Szia Kenyérke! Nagyon fincsi ez a töklepény, én cukkiniből szoktam csinálni. Cukkinit, egy nagyobb krumplit, hagymát, fokhagymát keverek ki 1 tojással, és annyi liszttel, hogy jó galuska sűrűségű legyen, és kanállal szaggatom a serpenyőbe, amibe mindig csak kevés olajat teszek. Mindkét oldalát pirosra sütöm. Mi is tejföllel, vagy fokhagymás joghurttal szeretjük.
Ma májkrémmel töltött gombát fogok rántani ebédre, sültkrumplival és házi majonézzel.Üdv
Tegnap vasalt tökpuffancsot sütöttem vacsorára. Annyira finom lett, hogy degeszre ettem magam vele
Receptje: Kis főznivaló tök, aminek a magháza még a hústól nem különült el nagyon. A bél és a magok jól reszelhetőek. Héjastól mindenestől lereszeltem, 1 tojással, 1 kanál érlelt házi tejföllel, vegyes liszttel (rétes+sima+graham) jó nokedlisűrűségűre bekeverem. Sóval, szerecsendióval ízesítem és kanállal egy nagy serpenyőbe kevés olajra 4-5 halmot teszek. Amikor a halmok alja szépen megsült, megfordítom és kanállal laposra szétnyomom a felülre fordított piros felén. A vasalás a következő fordításnál következik egy krumplitörővel. Most már gyakran forgatom a laposra nyomott puffancsokat s minden fordításnál "vasalok". Szinte olyanokká válnak mint az olajban sült bundás húsok csak vékonyabbak. Enyhén sózva, borsozva és érlelt tejföllel vékonyan megkenve fogyasztottam.
Érlelt tejföl: A forralt tejet mindig lábasban tartom a hűtőben s 1 nap tárolás után lefölözöm, mert a házi tej zsírja kb 1 újjnyi vastagan kiül a tetejére. Ezt egy kisüvegbe gyűjtöm s mindig hozzáteszem a frissebb felezést a régihez és elkeverem. Fenséges érlelt íze lesz ezzel a módszerrel és nem forralttej ízű.
Hát igen. Már elgondolkodtam rajta, hogy annak idején Okostojás néven kellett volna regisztrálnom. Akkor mindenki tudná, mire számíthat
A minap nagyon jó kis ananászos-fehérboros-szójaszószos-kókusztejes csirkét gyártottunk ismét. A mindmegettén volt a recept, kicsit átalakítottuk, de az alapíz megmaradt.
A kelbimbót én is szeretem, a családom is. Nagy kincs, mert télen drága és most meg még drágább és csúnya is. Amit te írtál, azt én egyiket sem szoktam, ill. levesbe teszek néha kicsiket, kekáposzta helyett. Én általában köretet csinálok belőle bármilyen sült húshoz.
Megfőzöm először, aztán vagy leöntöm besamellel és teszek rá sajtot / egytálétel v. vacsora /, vagy sajt nélkül köret lesz, vagy szalonnás kelbimbó köret / húsos szalonnát pirítok kevés hagymával, fokhagymával,borssal és összekeverem a kelbimbóval /.
Kapros kelbimbó: margarinon apróra vágott kaprot futtatunk és rádobjuk a főtt kelbimbót / lehet köménnyel is ízesíteni-én nem szoktam/
Rántott kelbimbó: szokásos módon a főtt kelbimbót panírozzuk / nem kell puhára főzni és ha nejlonzacskóban panírozol. akkor nem is utálatos munka /.
Besamel helyett lehet csak tejföllel leönteni és zsemlemorzsával megszórni és mehet a sütőbe.
Van gesztenyés kelbimbó is, de annak a receptje nálam csak karácsony környékén fog előkerülni.
Ma BMV főzelék volt a BMV leves mintájára.
A gyerekeim nevezték el ezt ennek. Bele Minden Vacakot,persze a vacak az idézőjelben van.
Volt benne borsó,brokkoli,sárgarépa,zeller,karalábé,kelbimbó,paprika,hagyma,
megpároltam kevés olajon,liszt rá,pirít,tejjel felenged,bors,vegeta.Nagyon finom lett.
Rabim! A kelkáposzta roládot hogy kell készíteni ?
Nekem is tellik a kamrám a kertem meg burjánzik a kelbimbótól.
Erre nincs valakinek recije ?Én csak a levest meg a rakott kelt,meg a főzeléket ismerem.
Üdv ! Nogea
Nálunk is a fagyasztóba kerül a felesleg, és szeretjük késöbb elövenni, vagy visszük a gyerekeknek.
Ma karajcsontból föztünk húslevest. Szépen volt rajta husi. Csináltam hozzá néhány kanál mézes-mustáros mártást. (mustár-méz-pici olaj) Izlett mindkettönknek.
Én is szeretem a pacalt, de sok krumplit szoktam kevés pacallal enni. Én is 3 kg-ból készítettem és lefagyasztottam. Úgy gondoltam, ha már neki állok csinálni akkor mindegy, hogy keveset vagy sokat készítek.
Köszönöm a gyümölcsleves recit, finom, ki fogom probálni. A piskótát ma délelött megsütöttem, lekvárral töltöttem. Két adag pizzát sütök, mert holnap a Barátok klubjában fogunk fözni, és én ezt viszem.
Majorkaj! A pacalt mi is nagyon szeretjük. Ügyes vagy, hogy sikerült. Nálunk a férjem késziti, én csak főkóstoló vagyok. Mi régen ezt csak akkor főztük, ha a barátainkat vártuk.
A pacalt én nem szeretem, de állítólag finomat tudok főzni
Marika! Csinálj magadnak Görög gyümölcslevest. Igaz ez nem olyan, mint a főzött, de nagyon finom és ebből egy-két tányérnyit is lehet csinálni. A tálalótányérban is készülhet. Bele: bármilyen gyümölcs vagy befőtt apró kockára vágva (ha befőtt akkor egy kis leve is mehet bele), tej, kb. 1,5-2 dl tejszín, kevés narancslé, 1-2 kk porcukor, pici citromlé és a végén málnaszörp. Ez összesen kb 7,5 - 8 dl-es tálra való, ezt csak a tejszín mennyisége miatt írtam ki. Abból jó sok kell bele, de az adja meg a sűrűségét és az állagát. Aztán nagyon finom is benne, bár nem mondható kalóriaszegénynek
Ne haragudj, de véletlenül Limarát irtam az elöbb. Sokszor eltünik a hozzászólás, talán ezért tévesztettem. A fagyasztott paradicsomot a napi fözésnél hasznájuk, levesbe, pörköltbe. A salátákba is teszek, mert az ize tökéletes a fagyasztás után is. Az állaga: pöttyedt! De ez senkit nem zavar. A szüretkor jó volt az idö. Szeretettel üdvözöllek: Marika
A mákosnudli az egyik kedvencem, a férjem viszont hagymásan eszi a nudlit.
A gyümölcslevest viszont irigylem, mert mi soha nem fözünk. Magam miatt nem csinálok, a párom nem szereti. A gyerekeknek rendszeresen föztem. Igy vagyunk a meggymártással, egresszósszal is. Viszont szereti a férjem a spenotot, soskát, kapormártás.
Nálunk természetesen demokrácia van, mindenki azt eszik , amit szeret. Csak a lustaságom szólhat közbe.
Köszönöm az együttérzö soraid a befözéssel kapcsolatban. Azt hiszem, hogy mindketten nagyon kitettünk magunkért az idén. A férjem éppen az elöbb mondta, hogy az idén annyi beföttet tettem , hogy most pár évig nem lesz rá gondom.
Most jo év volt, szépen termett minden. A szölö is nagyon finom, édes volt. Nekünk föleg csemege szölö van, de pár tőke borszölö is akad. kb. 10 liter must lett.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit