Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
VALI szeretném elkészíteni ezt a tésztát , az a kérdésem melyik fázisban fagyasszam le ? A kelesztés után , vagy tegyem a sima hűtőbe egy időre és azután ?
Bezsa, nagyon szépen köszönöm! Mentettem a Wellington tésztáját. Ugye ez az amit te már elkészítettél és jól sikerült? Jó tudni, hogy előre el lehet készíteni.
A liszt is jól jött, mert holnap készítek friss tésztát.
Zsuzsa délutánra választ kapok, mert Gizi barátnőm, mindenféle lisztből készít tésztát, de amikor hívtam még nem volt otthon.
Más:
Itt van a Wellingtonnak a tésztája: a többit majd később irom, de ha van kedved ezt előre is el lehet készíteni és fagyasztóba rakni.
Nem olyan hosszadalmas, mint aminek látszik.
Wellington szűz
Hozzávalók a tésztához: (Tésztavarázs könyvből)
260 ml langyos tej
12 g friss élesztő
450 g liszt (én BL(0-ast használtam)
10 g só
3 tojássárgája
90 g puha vaj
45 g kristálycukor
Az élesztőt tálba tesszük, és a langyos tejet ráöntve felfuttatjuk. A lisztet, sót és a tojásokat tésztahoroggal rendelkező elektromos mixerbe töltjük, beleöntjük a felfuttatott élesztős keveréket, és a tésztát 5 percig alacsony fokozaton keverjük dagasztjuk.
Spatulával lekaparjuk a tésztát a tál belsejéről, majd közepes fokozaton 10 percig keverjük. Ekkor a tésztának már simának kell lennie.
közben egy másik tálban összekeverjük a vajat és a cukrot. Egy kis adagot hozzáadunk a tésztához, majd alacsony fokozaton történő keverés mellett apránként a többit is.
Amikor a cukros vajat a tésztába dolgoztuk, növeljük a gép sebességét, és 6-10 percig keverjük, amíg nagyon sima és fényes lesz, már elválik a keverőtál falától, és tökéletesen rugalmas.
Eltávolítjuk a tésztahorgot, és a tésztát a tálban hagyjuk. Tiszta konyharuhával vagy folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára kelesztjük.
A tésztát visszaütögetjük, és a kezünkkel 2-3-szor átgyúrjuk. A tálat ismét lefedjük, és több órára (de 24 óránál ne többre a hűtőbe tesszük. A tészta ezt követően kész a formázásra és felhasználásra.
Ezt a tésztát akár két héttel a felhasználás előtt elkészíthetjük és mélyhűtőbe tároljuk.
Felhasználás előtt 12 órával a hűtőben hagyjuk felengedni.
Köszönöm Bezsa, ha megérdeklődöd, hogy a rétesliszt jobb-e a tésztának. Tudom az olaszok durumlisztból készítik és hogy az milyen jó, de nekem halvány fogalmam sincs, hogy annak mi a neve franciául és hogy egyáltalán kapható-e itt. Véleményem szerint nem. A lisztes zacskókon itt nincs szám sem, úgyhogy természetesen azt sem tudom, csak sejtem, hogy az 55-ös minek felel meg. Itt az a nevük, hogy kalácsliszt, fehérliszt, félfehér liszt, félbarna liszt, barna liszt, rozsliszt, stb. Még megjegyzem, a félfehér kb egy éve létezik csak, gondolom ez felel meg a magyar kenyérlisztnek. Azelőtt csak félbarna volt, ami elég sötét, úgy kevertem a fehérrel...
Mariska örülök, hogy tudtam segíteni. Így már Te is tudod hozni a képeket.
Azt a kuglofot elfogadnám. Nálunk, most egy kicsit édesség stop van. Azért tegnap sütöttem túrófánkot. Bevittem a dolgozóba a csapatnak. Nehogy mi együk meg az egészet,
Zsuzsa én BL55-ből szoktam, már amikor én csinálom. Megkérdezek egy profit, aki nekem is készíti a tésztát.
Ha a blogodról akarsz képet másolni, mert Neked ez lenne egyszerűbb. Oda úgyis felteszed, akkor a blogon lévő képre jobb gombbal kattintasz. Ott a "link cimének másolására" kattintasz.
Itt rálépsz a kép ikonra.Ott a hivatkozás másolásába beilleszted. Méretéd állítsd kb 400 szélességre. Aztán már rendben is van. Remélem tudtam segíteni.
Nálunk olyan 7000 ft körül van. Ritkán veszek. Talán egy évben kétszer. Az nagyon húzós ár ami nálatok van. Én szűzet nagyon szeretem és karácsony előtt kapott a vejem megbízható helyről.
Igérem lefogom írni, mert nagyon mutatós és finom. A tésztát előző nap kell elkészíteni és érdemes kicsit többet készíteni, mert le lehet fagyasztani.
Amennyire tartottam először tőle, kiderült nem is olyan ördöngösség. Van aki leveles tésztában készíti, de én nagyon kiváncsi voltam a Tésztavarázs könyvemben levő tésztára és nem bántam meg.
Bezsa, köszönöm, szívesen várok, a szüzek a jégen vannak (két kisebb). Bélszínt nem veszek, mert itt nagyon drága. Kevesen veszik, így többször megmarad, az üzlet nem akarja kidobni, így körülvágják és egyre kisebb lesz, az ára ugyanaz marad (78.- svájci frank = kb 18.300 Ft kilója).
Mariska, Bezsa, Pannika, Iza, köszönöm a dícséretet!
Bezsa, köszönöm az krumplis ötletet, igen, már csináltam úgy és jobb is lett mint a többi, de a baj az volt, hogy soha nem csináltam egy kenyeret ami jobb volt a boltinál. Itt nagyon finom boltit lehet kapni. Ezért aztán átpártoltam a süteményekhez, pogácsákhoz, azok meghálálták, mind finom.
Zsuzsa ! Gratulálok , nagyon -nagyon szép lett a mécsesed . Ez bizony túltett az enyémen . Köszönöm szépen az ajándékodat ezúton is , de hidd el nekem nagy örömet szerez például az , hogy az általam tervezett mécsest valaki megvalósításra méltónak találja . Emlékszem amikor megismerkedtünk egy pogácsával küzdöttél és nézd mire jutottál ! Ezt csakis magadnak köszönheted . A narancsok és linzerek is nagyon szépek .
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit