Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy nagy tálban. A lisztet tálba szitáljuk, és alaposan összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájára rászórjuk a liszt felét, rátesszük a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan összedolgozzuk, vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze. Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük, és kb. 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát kis ideig hagyjuk a sütőben kihűlni, majd rácsra borítva húzzuk le róla a sütőpapírt, fordítjuk meg, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet, a vaníliás cukrot és a lisztet felfőzzük majd kihűtjük. A margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk, összekeverjük.
A rudacskák hozzávalóit összegyúrjuk, pici rudakká formázzuk.
A torta összeállítása: A piskótát félbevágjuk. A krémet két részre osztjuk. Az egyik felét rákenjük a piskótára, majd rátesszük a rudakat, majd a rudakra rákenjük a maradék krémet, majd ráhelyezzük a piskótát. Marcipánnal burkoljuk.
Megjegyzés / tipp:
Húsvéti figurákat készítheünk marcipánból, és ráhelyezzük a tortára, tetszés szerint díszítjük.
A tészta hozzávalóit lágy tésztává összegyúrjuk, és 4 egyforma részre osztjuk. Ezekből lapokat nyújtunk, amit sütőpapiros sütőlapon 180 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütünk (tűpróba).
A tejjel és a pudingporral krémet készítünk előírás szerint. A margarinnal a porcukrot habosra keverjük , majd a kihűlt pudingos krémmel elkeverjük, A lapokat megkenjük és a tetejét csokireszelékkel megszórjuk. Jó étvágyat hozzá !
Ez nálunk már hagyomány. Minden évben az unokatesóméknál szilveszterezünk, és ezt minden évben meg kell csináljam, már vagy 10 éve. És tökéletesre fejlesztettem, legalább is számunkra, egy régi recit. Kb. 60 dkg reszelt sajt kell hozzá. Én füstöltet, és trappistát, vagy eidámit veszek. (ez utóbbiból többet, habár ez idén fordítva volt, és így is fini lett) Ezt lereszelem és kb. 2 dl tejfölben, vagy tejszínben felolvasztom. Mikor jó nyúlós elzárom teszek bele egy kis sót, kb. 1/2 - 1 kk-val, de sajtja válogatja, petzöldet, vagy szárított póréhagymát, és hogy pikáns legyen, reszelek bele szerecsendiót (ha sajtos, vagy túrós ételt készítek, ezt ki sem hagyhatom, annyira szeretem). De lehet fokhagymásra, vagy köményesre is ízesíteni. Még melegen belekeverek kb. 1 dl melegvízben feloldott 2-3 ek. zselatint, és formába öntöm. Hűtőben pár óra alatt megderemed. A formát melegvízbe mártom, és tányérra borítom. Ha találok róla képet valahol, akkor felteszem neked.
A lisztet, a diót, a kávét, a szódabikarbónát összekeverjük egy tálban. Egy másik tálban a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
Felváltva beledolgozzuk a cukrokat és a tojássárgákat is, majd fokozatosan és óvatosan az olajat is.
A lisztes keveréket már keverőlapáttal dolgozzuk hozzá.
Sütőpapírral ellátott 30×40 cm-es tepsibe öntjük a masszát, és 180 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba). A kész tésztát teljesen hagyjuk kihűlni.
Hűlés után eltávolítjuk a sütőpapírt, tálcára tesszük, és a krémet a tetejére kenjük. Tetejét csokoládé forgáccsal díszítjük. Nem árt a hűtőben tárolni a fogyasztásig, hogy szépen tudjuk szeletelni. Tetszés szerinti szeletekre vágva szervírozzuk.
Krém
Az áfonyát áztassuk be a rumba (én előző este szoktam).
Áztatás után alaposan csöpögtessük le, majd a vízzel tegyük fel főzni, ez kb. 10 perc, majd hagyjuk kissé lehűlni. Ha lehűlt, egy botmixerrel pépesítsük. Tegyük félre.
A pudingot a cukorral és a tejjel a szokásos módon főzzük fel. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, lazítsuk fel fél deci tejszínnel, majd dolgozzuk bele a vaníliás cukrot, habosítsuk bele a vajat, és a vörösáfonyapépet.
A maradék tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a krémhez.
Nagyon sokan kértek tőlem jó beigli receptet. Néhány évvel ezelőtt az Nlc sütis topikjára tette fel Andi konyhájaezt a receptet, azóta csak ezt sütöm. Előtte mindig kirepedt, ellapult, soha nem lett tökéletes, ez a recept viszont úgy jó, ahogy van.
Hozzávalók:
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt,
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
2.5 dkg élesztő,
1 dkg só
, 2 db tojássárgája
1 dl hideg cukormentes főzőtejszín
valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Andi a titkokat is megosztotta velünk:
A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
A felsorolás sorrendjébe az üstbe rakni:
1, 25 TK Francia élesztő /vagy egynegyed friss élesztő
50 dkg finomliszt
6 EK cukor + 1 cs. vaníliás cukor
1 TK só
3 dk vaj
1 tojás
6 dkg sűrű tejföl (pl. parmalat)
A tojást és a tejfölt a mérőpohárba teszem és annyi tejjel öntöm fel, hogy az egész együtt 3, 5 dl legyen.
1 EK kakaó picike vízzel összekeverni, hogy ne legyen kakaóporos minden...
Sütés:
normál program- Világos szín.
Kakaó hozzáadása:
Ha a dagasztás 3:30-kor indul - akkor 2:59:30-kor
Ha a dagasztás 3:00-kor indul - akkor 2:38:30-kor
Bőven elég fél perc a kakaó bekeverésére.
/Ez csak a pana-gépnél van igy.
Mindenki ismeri már a gépét, a dagasztás utolsó percében kell bekeverni a kakaót, egyébként nem lesz csíkos/.
Egy kicsit meg lehet vágni a tészta tetejét, óvatosan, és oda csurgatni a vízzel összekevert kakaóport.
Nagyon gusztusos finom kalács a végeredmény.
Fahéjjal is működik.
Mazsolát és citrom vagy narancshéjat is lehet hozzáadni.
ilyen lett:
Fehérkenyér/ panasonic gépben/
1tk francia élesztő púpozottan, vagy 1/4 friss élesztő
50 dkg liszt/35g dkg BL 55+15 dkg BL 80,de csak finomlisztből is jó/
1,5 Tk só
1EK cukor
2,5 dkg rama
3,5 dl csapvíz/hidegen
normál program közepes szín
Nem gondoltam hogy ilyen jó kenyér lesz belőle: - mert semmi sikér aszkorbin stb..mégis szuper lett. Gondolom ez a GÉP érdeme!Szerintem más gépekbe sok a 3,5 dl folyadék,de a panában muszáj, sokkal lágyabba megdagasztott tészta, mint a Nethaus gépemben volt.
A Újévi szerencsemalacok elkészítése lépésről lépésre
Előkészítés:
A Újévi szerencsemalacok hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A hagymát, gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk, a petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárazzuk, és apróra vágjuk. A tepsit kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd letakarva, meleg helyen pihentetjük, míg láthatóan megnő. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A töltelékhez az apróra vágott hozzávalókat a tejföllel jól elkeverjük.
A tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú lappá nyújtjuk. A tésztából (kb. 12 cm átmérőjű) 16 körlapot szaggatunk. 8 lapot a tepsibe fektetünk, a tölteléket a tésztalapok közepén elosztjuk, a felvert tojásfehérjével megkenjük, a félretett tésztalapokkal befedjük, a széleket kicsit összenyomjuk. A maradék tésztából 4 kisebb körlapot (kb. 8 cm átmérőjű) szaggatunk, négy körcikkelyre osztjuk. A körcikkelyekből megformázzuk a malacka sütemény fülét. A maradék tésztából kis golyókat formázunk, melyekből kialakítjuk a malacok orrát. Az egész borsból szemeket alakítunk ki. A szegfűszeggel átszúrjuk az Újévi szerencsemalacok sütemény orrát.
A tojássárgáját a tejjel felverjük, majd a malacokat megkenjük vele. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült Újévi szerencsemalacokat egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek
Az Újévi szerencsemalacok tölteléke ízlés szerint variálható, kolbásszal, húsos császárszalonnával, de akár virsli vagy sajtkockákkal, mozarellával is megtömhetjük a malacka formájú sütemény "pocakját".
A Nyugdijas Klub Sütiversenyt hirdetett. Beneveztem egy sós sütivel.
Egy videón láttam szilveszteri szerencse malac sütit. Ezt készítettem el, csak annyit változtattam, hogy kisebb malacokat készítettem, és a töltelék nekem virsli volt, újhagymával.
A másik forma tojás volt, a töltelék ugyan az.
Első lettem, és ajándékba egy digitális konyha mérleget kaptam !
Nagyon boldog voltam ! Talán sikerül megnyitni az alábbi linket, ahol a videót láttam.
Ha nem jön össze, majd megkérem Valit, tegye fel a képeimet.
Üdv. Mindenkinek ! Szomorú vagyok, hogy nem tudok képet feltenni, és nagyon rosszul esett, hogy a korábbi képek eltűntek !
Ma 3 kis kenyérkét sütöttem, őzgerinc formába. Fele liszt teljeskiőrlésű rozsliszt és tönkölybúzaliszt keverék volt, a másik fele kenyérliszt. Még adtam hozzá kevés rétes lisztet és kukorica lisztet. Kovásszal és kevés élesztővel dagasztottam, adtam hozzá egy kávés kanál őrölt köményt, sót, 2 evő k. olajat, és kb. 1 dl kefirt. Szépen megkelt,lekentem a tetejét vizzel, forró sütőbe tettem, aztán vártam, hogy kész legyen. Mikor elkészült, akkor jöttem rá, hogy nem tettem vizet a sütő aljába, igy gőz nélkül sült.
Ilyen sem volt még ! Nálatok mi újság ?
Főztem csicseri borsót, tettem bele zöldséget, sárgarépát, pici zellert, fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet, kevés curry port. Felét megettem levesként, a másik felét pürésítettem, és holnap a friss kenyérrel fogom megenni. Egy adag céklát is főztem, ízesítettem gyümölcsecettel, sóval, cukorral, őrölt köménnyel és reszelt tormával.
Hozzávalók : 70 dkg liszt 2 tojás 1 kefír 1dl olaj 1dl tej 5 dkg élesztő 20 dkg margarin 2 evőkanál cukor 1 evőkanál só 1 tojás a kenéshez . Először a margarint jó habosra kikeverem a sóval . Azután felfuttatom az élsztőt a tejjel és a cukorral. A lisztet egy tálba teszem és összeállítom a tésztát az élesztővel kefírrel olajjal tojással. Só nem kell bele!!! Rugalmas pogácsa tésztát kapok Ha szükséges a kefírből többbet teszek . A tésztát nyolc egyenlő részre vágom . Egyet tányér nagyságú kerek lappá nyújtom és kiteszem oldalra a deszka szélére. Megkenem a sós margarin egynegyed részével, és egy másik kerek lappal beborítom . A többi lapot is így készítem . négyfele vágom és minden cikket még három fele vágom , (Én négy felé vágtam , mert nagyon nagy lesz . ) Szorosan feltekerem és ritkán a tepsibe rakom . Tojássárgával megkenem. Tetejére tetszés szerint reszelt sajtot és szezámmagot lehet szórni Zsemleszínűre sütjük ! Sikeres sütögetést !
Itt letezik Magyar bolt Hagaban es Rotterdamban. En meg sohasem rendeltem interneten sonkat es egyebet mert nem tudom hogy mennyire biztonsagos igy /elelmiszer biztonsagilag/ .
Igy az itteni boltban egyszeruen gepsonkat veszek szeletben, tormat mar kapok konzervben. Jooo eros. hihi
Benike kostolta a nyuszis toltott tojast ?
Ot letes format adtal neki!
En a Kiraly szulinapjat unnepelve cupcaket keszitettem es azzal lepem meg a kollegaimat. Itt mindig zsibivasar volt most ez sincs es semmi a korona vegett.
Mai menu nalam: tokfozelek fasirttal. En nagyon szeretem.Szegeny ferjem ki nem alhatta.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit