Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Hát én ezt sosem hallottam. Finom lehet és nem is bonyolult.
A főzelékekről még csak annyit, hogy a stresszt nem tudom elkerülni, a szmogot megint nem, akkor hagy egyek nyugodtan egy fincsi főzeléket!!!! Ha egészségtelen, akkor is egészségesebb, mint a stressz!
Ma nagyon finom ebédet csináltam, gyerekkorom egyik kedvence volt és egy kicsit mostanában feledésbe merült.
A neve nálunk: knóflis hús
A német knoblauch = fokhagyma szó svábos torzuálásából adódik a "knófli".
Bármilyen, natúrnak alkalmas hús jó, most én szűzet szeleteltem fel és csak kézzel ellapítottam a szeletkéket. Megsóztam, lisztbe forgattam és egy minimális olajon, nagyon hirtelen pirosra sütöttem. Kétszerre sütöttem emg az összes húst, a második adaghoz még egy kis lisztet mellészórtam, hogy a hússal együtt egy kicsit megpiruljon. Amikor kiszedtem a húst, akkor félrehúztam a lángról az edényt, beleszórtam darált fokhagymát, ráborítottam par. pürét, felnegedtem vízzel és visszatettem a gázra felforrni. Kicsit megsóztam és egy ici-picit megcukroztam, majd amikor felforrt, akkor visszatettem bele a hússzeletekeet, de épp csak átforrni. Közben kitálaltam a megfőtt tésztát és máris mellészedtem a húst és a szószt. Lehet rá reszelt sajtot is tenni, most a mienken nem volt, enélkül is nagyon finom.
De jó! Most egy jót ettem és egy jót nosztalgiáztam
Én már rég nem rántok semmit, mindent habarok (kivéve a tojás és a fokhagyma levest). A leveseket és a főzelékeket is csak egészen vékonyra sűrítem, nem is szeretem, ha megáll bámelyikben a kanál.
Ha már ilyen jól elfőzelékezgettünk, megmutatom mi volt a mai krumplifőzeléken a feltét. Biztos sokaknak nem új, de hátha van, akinek jó ötlet lehet:
Ez tulajdonképpen egy omlett féleség. Tojást felvertem bele kevés liszt és só jól elkeverve. Olajos serpenyőbe öntöttem, majd hajszál vékony sonka és sajtszeletekkel borítottam be az egyik felét. A másikat ráhajtottam és mindkét oldalát addig sütöttem, amíg a sajt elkezdett kiolvadni belőle. Elfelezve ez két adag feltét lett a mai vacsihoz.
A lebbencsleves nálunk nagy kedvenc, de az édestestvére, a tarhonyaleves is. Azt is sok féle fűszerrel, füstölt szalonnával szoktam csinálni. A napokban szerintem megint sorra fog kerülni.
A tatárt is nagyon szereti mindenki, jó ötlet
Örülök, ha tetszett a karaj és a pácolása. Superkeri, majd mesélj, ha egyszer kipróbáljátok, remélem nektek is beválik!
Én ma zöldbablevest főztem, a finnyás fiamnak maradt még egy tányér paradicsomleves tegnapról. Utána csak süti volt, mert nagyon későn, 4 óra után volt ebéd és a vacsiig alig maradt idő. A vacsora krumplifőzelék és hozzá a karaj vége volt.
További jó sütés-főzést mindenkinek, üdv, Margit
Ui.: Majd elfelejtettem: Masala! annak idején az NDK-s ismerőseink - a többi magyaros étel mellett - nem győzték tömni magukba a zöldbabfőzeléket, úgy ízlett nekik
Egy kicsi még maradt, de csak azért, hogy ne kelljen kidobni. Most különösen jó ízűre sikerült. Nem mindég tudom eltalálni a só és cukor arányt. A gyerekek édesen szeretik, én nem annyira . Cukrozni még utólag is lehet, de most azt sem kellett. Egyébként én is szeretek több főzeléket langyosan. Hidegen a zöldbabot és a tököt, főleg nyáron.
Tudtad, hogy a főzeléknek ezt a formáját csak nálunk készítik? Valahol olvastam. Külföldön a főzelék a zöldségek párolt változatának a neve. Ha nem lenne, nekem hiányozna!
Sziasztok ! Tegnap a vacsink tatár bifsztek (csak így magyarosan) volt pirítós kenyérrel. Ma pedig forró dög (hot-dog) lesz, ha a fakanalas mutatvány működik.
Limara ! Lebbencslevest milyen régen csináltam. Idejét sem tudom ! Jó ötlet !
Margitka ! Csodálatos a bőrös karajod ! Üv. Julika
Megsütöttem a karajomat. Kalandos volt, mit ne mondjak Mondtam is a családomnak, hogy egyhamar ne számítsanak hasonlóra. Öt és fél órán keresztül sült, azt hittem ehetetlen lesz. Ám minden jó, ha a vége jó , nagyon finom lett. A sütőm annyira ócska, hogy 2 órába tartott csak az, mire átforrt az egész.
Mutatok képet a pácban a húsról:
Azt írtam, hogy nem fért el rendesen így 1 nap után átfordtottam.
Ma átettem egy nagy jénaiba és az egész pácot ráöntöttem. Lefedtem alufóliával és így sütöttem, amíg már kezdett megpuhulni. Kivettem, átettem a rendes gáztepsire, mellé szórtam nyers krumplit és hagymát és egy kevés leszűrt levet. Ezt már fedetlenül tettem vissza a sütőbe. A vége felé egyy kevés sörrel meglocsoltam a bőrös részt. Ilyen lett (a kép színe csal, nem lett ennyire fekete):
Csodák csodája, még a gyerekeimnek is mindenestűl ízlett, még a bőrt is nagyon jóízűen elropogtatták. Nagyon örültem neki, pedig a sütés alatt majdnem végig dühöngtem. A felét meg is ettük négyen, pedig jó későre lett kész
A férjem már megrendelte a következő adagot, csak nem egyben, hanem ugyanilyen pácolással, szeletben, hirtelen sütve kérte. Az is szép feladat lesz
Nem régen beszélgettünk itt a száraz húsfélékről. Nos, ebben a pácban egész szaftos maradt a karaj, még így egészben sütve is. A rövid részét vettem meg, így ezen rajta volt a szűz is, az különösen nagyon finomra párolódott, alul elbújva
igen, anyukám is ezt a paprikás változatot csinálja, de én azt nem különösebben szeretem. Viszont a tejfölös és zellerzöldes változat, na az nagyon finom.
Somika! Jó hogy említed chilis dolgokat, korábban már elkészítettem a chilis babhoz való húst, azóta a fagyasztóban várakozik. lehet, hogy a hétvégén sorra kerül.
Ma rántott karfiolt és gombát készítettem rizzsel,virslis bucit sütöttem utána.Holnapra bepácoltam a chilis oldalast,mellé azt hiszem sárgaborsófőzelék lesz.
Margit, köszönöm a leírást! A fiúk valami majonézes mustáros trutyóba dagonyázták a husókat. Lehet, hogy tej is volt benne. Fűszerek minden bizonnyal. Kemény fával égő tűzparázson sütötték nyársra húzva. Fenséges volt!
Köszönöm mindenkinek a jó tippeket. Nagyon finomakat főztök, süttök. A leírásaitokkal az ember mesterszakács lehetne ha eleget gyakorolna.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit