Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Ez a pudinggal behabart sóska ma hidegen még finomabb! Olyan tejfölsűrűségű és az íze a vaniliapudingtól nagyon finom lett. Desszertnek tejszínhabbal díszítve egy gyertyafényes vacsorához nagyon illene. Gyertyafényes vacsorához, hogy ez a sárgás-mélyzöld szín a félhomályban jelentőségét veszthesse.
Tegnap főztem egy nagy adag sóskát. A cég hatalmas szépen kezelt parkjának egy eldugottabb területén rengeteg sóska szokott nőni. Sajnos csak most fedeztem fel :-(
Gyönyörű, szépen fejlett zsenge levelek. Így most egy kis fazéknyira valót készítettem, amit hidegen is, desszertként elkanalazgatok. A változatosság kedvéért és próbaképpen vanilia pudinggal habartam be + tejfölt és tejet adtam hozzá. Sűrű, sötétzöld mártás lett.
Cukrot mindenben keveset használok, mert a természetes ízeket szeretem, melyet a cukor édes íze csak kiemelhet de nem nyomhat el.
Margitka! Szerencsés vagyok, hogy már 1x megkóstolhattam a menzád főztjét!
Holnap rakott karfiol lesz ebédre, jó sok besamellel. A hétvégén pedig körömpörköltet főzünk( már 100 éve nem ettem), ha jól sikerül, mind a 10 ujjunkat megnyaljuk. Üdv.
Igen, arra mondta az Anyukám, hogy nem jó már lecsónak. Ez a paprika, amit vettem, olyan átmenet volt, mindenesetre nem az az egészen vastag, húsos paprika és a fele sötétpiros volt. Nagyon guszta és finom lett a lecsó belőle. Én nyárbúcsúztató lecsónak hívtam
Én úgy hallottam, hogy a vastag húsú paprikának válik el a héja. Az csak tölteni jó és savanyúságnak. Lecsónak a vékony héjú paprika jó. Nekem eddig még bevált.
Mielőtt még újból darabra adnák a paprikát, még én is főzök egy nyárízű lecsót!
Kicsit mesélek. A héten valamikor vettem egy zsák paprikát lefagyasztani. Annyira szép és jó állagú volt a paprika, hogy egy jókora szatyornyit nem tettem be a fagyasztóba, hanem a feléből próbaképpen lecsót csináltam. Szinte hallottam az Anyukám hangját, mindig azt mondta, hogy szeptemberben már nem szabad lecsót főzni, mert nem jó hozzá a paprika, elválik a héja főzés közben. Nos, én szeptemberben nem főztem lecsót, de az október végi lecsóm olyan finom lett, hogy a másik felét is megfőztem a zacskó paprikának. Ma is az a vacsora (Talán már említettem, hogy nálunk nagy sláger a lecsó, sosem győzök eleget főzni belőle )
Ti aztán tudjátok heccelni a menzán élő pékecskét!Cs.szárny, cs,máj-hű de fincsi!, töltött gomba...Mind-mind jó ötlet arra az időre, mikor magunkat kell ellátni.
A Hortobágyi palacsintához a kész borjúpörköltet kell késsel apróra vágni Tudom, hogy szinte mindenhol darálják és nem borjú a prökölt, de nem az az eredeti
Ha velőt veszel, akkor az ép rózsákat érdemes eltenni rántani, az apró, töredezett pedig jó pirított velőnek (hagymás, borsos, majorannás). A rántani való velőt is meg lehet abálni egy kevés fűszeres vízben (hagyma, szemes bors, talán citromkarika is?) és lecsepegtetve bepanírozni.
Örülök, hogy tetszik a gombás ötlet, majd mesélj a sikeréről, ha elkészíted. Jó étvágyat hozzá, üdv, Margit
Ez a csirkemájjal töltött gomba nagyon jó ötlet. Ezt biztosan meg fogom sütni, mert mind a kettőt szeretjük. Nálunk a velő is jöhet csak azért csinálok ritkán, mert nem lehet tudni, hogy mennyi az egész, szép velőrózsa az összesből. A tojásos velőt is szoktam sütni, de ez a gombás nagyon jó!
A hortobágyi palacsinta is finom és én már nem a pörköltet darálom le, hanem darálthúsból csinálok pörköltet. Az előzőnél a daráló mindég kinyomta a húsból az összes szaftot és nagyon száraz volt. Pedig így van az eredeti,ha jól emlékszem. No, meg a mosogatás sem mindegy.
Finom ám A velős is nagy siker mindig, már ha valaki szereti a velőt. Én nem szeretem. Ugyanezzel a hagymás, pirított velővel lehet töltött, rántott palacsintát is csinálni, szintén tartárral. Én ezt sem eszem meg, de hortobágyi palacsintát azt nagyon szeretem.
Látom a töltött gomba ötlete többeket is érdekel. Még van a tarsolyomban variáció. Lehet pirított velővel két egyforma méretű kalapot összeragasztani és így bepanírozni és kirántani, majd rizzsel és tartárral tálalni. Ugyanígy lehet fűszerezett túróval is tölteni, de ezt mintha Kenyérke már írta volna.
A csirkemájat a csirkeszárnyba is bele lehet tölteni, mégpedig úgy, hogy a háromszögre hajtásba bele kell fogatni az egész csirkemájat. Így lehet bepanírozni és kirántani, ez is nagyon finom.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Ma káposztás kocka volt és holnap csülkös bablevest főzök. Emlegettétek az általánosban a palacsintát, lehet hogy a bableveshez igen jó lenne nekünk is.
Nagyon jól hangzik ez a töltött gomba rántva. Újabb ötletet kaptam Tőletek.
Margitka! Nem rossz ötlet, legközelebb kipróbálom. Én egyébként is csak rántva szeretem a csirkemájat. Finom tejszínes, gombás, zöldséges sült rizssel kész ünnepi eledel
De sajnálom, hogy ezt a finomságot most ki kell hagynotok. Ilyenkor csakugyan nem élvezi az ember a legfinomabb falatokat sem. Teázgassatok, pihentessétek a torkotokat s egy pár nap múlva majd csak túl lesztek rajta. Gyógyuljatok meg mielőbb s jöhet az elmulasztott finomság.
Margit, a csirkemájjal is nagyon finom lehet! Imádom a frissen sült csirkemájat, amit a piacon vagy szaküzletben kapható friss áruból lehet sütni. Csirkemájjal töltött rántott gomba, Limara májkrémes rántott gombája! Ez lesz a legközelebbi ünnepi menünk, amikor a párom visszajött. Kíváncsi vagyok, hogy neki majd hogyan fog izleni. Csirkemájas fűszeres zsömlével töltött csirkecombokat szoktam neki sütni az útra, mert az a kedvence.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit