Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Szokimoki, én is Horváth Ilona szakácskönyvéből szoktam főzni gombócot, núdlit - kezdettől fogva és mindig kiválóan sikerült.
A gombócot fahéjas kristály cukorral szeretem belül és kívül is. Fogyasztáshoz közvetlenül frissen megszórva nagyon keveset.
A núdlikat sósan szeretem.
Mindkettőt friss ropogós zsemlemorzsában megforgatva. Ha már egy kicsit állt, akkor a zsemlemorzsa felpuhul. Megeszem ugyan így is, de az nem az igazi.
Masala, jó ötlet a rakott kel, én is nagyon szeretem!
A lekvárfőzés jó ötlet. Útközben a bodzák környékén a dzsumbujban rengeteg direkt termő kis sárga és vörös szilvát fedeztünk fel. Tegnap szedtünk egy adagot, amit ma és holnap be fogok főzni. Imádom ezeket a kis sörétszilvákat, de a bodzát is. Tavasztól őszig mindig az utóbbiban gyönyörködöm évek óta. Tavasszal a virágokért vagyok oda, most pedig a termésért. Lehet, hogy kísérletezek egy kis bodza-szilva lekvárral
Az útmenti bóklászás a párom érdeme, náluk rengeteg vadontermő gyümölcs van, amit bárki leszehet. Sok a gomba, a hal. Nem véletlen, hogy ott olyan sokan pecáznak, horgásznak.
Amikor a dzsumbujokat jártuk mindig mondogatta, hogy itt miért nincs gomba, gyümölcs. - Most nem panaszkodhat
Nekem két napra való rakottkelkáposztám volt a savanyúság eltevés miatt, ma pedig paradicsomleves és zöldborsós, gombás,sertéspörkölt tésztával. Holnap lehet, hogy húsos rakott palacsintát csinálok, mert az édesség megvolt tegnap a máglyarakással.
Muris ez a gumigombóc. Én régen csináltam már szilvásgombócot, de akkor a Horváth Ilona szakácskönyvből csináltam, és mindig jól sikerült. De sajnos nálunk ezt sem eszik. Csináltam őszi-és sárgabarack lekvárt, direkt a háztartási keksz tortához, mert nagyon finom bele, és én majdnem egy fél üveggel beleteszek 1-1 alkalommal. Ma csülköt sütöttem krumplipürével, és még volt egy kis tegnapi paradicsomleves hozzá.
Jelentem, a szilvás gumigombóc sikeresen elfogyott! 3 napig ettem.
Viszont a sárga sörétszilvából készült savanyú szilvalekvár (cukor nincs benne) nagyon finom. A szilvát egy útmenti dzsumbujban fedeztük fel. Vadonnőt kis fácskán termett.
Kenyerke, jot nevettunk a lanyommal a tudositasodrol a szilvas gomboc ugyben!Ugyanis mi keszen vettunk mirelittet es mi ugyanigy jartunk. Egesz jo ragogumi helyett!! Szilvalekvaros rago. EZ uj!
EL NE DOBJATOK!!!! Be kell ujra szaritani es ha jon egy uj arameles legyenmihez kapnotok a GYurcsannal szemben!!! EN bolond hogy nemhoztam el egyparat otthonrol!!!
Szia Kenyérke! A házi szilvásgombóccal én is nosztalgiázok, de csinálni ritkán szoktam. Sok idő kell hozzá. Most éppen van besztercei szilvám és ha ez tényleg az, akkor ez a világ legfinomabb szilvája. A sógornőm adta a múlt héten, mikor náluk voltunk. Ott minden ház előtt van 1-2-3 fa az utcán. Ebből készül az igazi szilvalekvár is. Azt is kaptam két üveggel, olyan, hogy megáll benne a kanál.
Én eddig csak gumibarackról hallottam, de megjegyzem a Te gumigombócodat is.
Kíváncsiságból vettem gombóclisztet s a hétvégén szilvásgombócot csináltam.
Ilyen pocsék gumigombócot még eletemben nem ettem.
Mi mindig friss főtt burgonyával készítjük a gombóc és a núdli tésztát. Eléggé időigényes étel mindkettő, viszont a finom szilvagombóc megéri.
Nos ezekkel a gombócokkal jól leszerepeltem s most ehetem magam ha nem akarom kidobni.
Azért ne sajnáljatok ám! Kis sörét sárgaszilvából készítettem tegnap sóska savanyúságú lekvárt. Ebbe tunkoltam a gumigombócokat s így egészen ehetővé váltak.
Margitka! Jól emlékezel, már a héten itthon főzünk. Így aztán megbízott élelmezésvezetővé váltam. Nagy hasznát veszem azoknak a tippeknek, amiket írtatok. Többek közt: zöldlevesek(bab, karalábé, karfiol) tejföllel gazdagítva, brassói apr.pecsenye+tepsiben készült sült krumpli, borsófőz.+ pulykasült, gulyáslev.+smarni, fincsibaracklekvárral . A hétvégén nyuszi fog lapulni a sütőnkben. Ehhez Tundibundi írt jó tippet. Nagyon szép volt a füles mája, azt pedig hétfőn használjuk fel, mégpedig a Bábolnai s.tokányhoz.
Margitka! Ha időd engedi, szívesen fogadok még jav-t. Könnyebb dolgom lesz, ha gazdagabb a választék.
Fú, mi ezt nem hívjuk sehogy, csak esszük :) Esetleg megpróbálhatod, hogy alufóliára kilapítod a prézlit, így vékony lesz, aztán megspricceled olajjal, és kisütöd. De így első blikkre szerintem nem éri meg a fáradságot, a prézlilepényke is tök jó.
A csirkézésről és a csirkeszárnyról jutott eszembe egy nagyon finom elkészítése a szárnynak, nálunk nagy kedvenc. Fűszeres csirkeszárnynak hívjuk és a következőképpen készül. Kechup, erős paprikakrém, kicsi mustár, fokhagyma, só (esetleg tetszés szerinti fűszer) összekeverve pácnak és ebbe kell beleforgatni a megtisztított, félbevágott csirkeszárnyakat. Nem kell, hogy vastagon legyen a húson, csak mindenhol legyen rajta. Letakarva, hűtőben kell hagyni összeérni legalább fél napot, majd lisztbe forgatva (vagy rendesen bepanírozva) bő olajban, hirtelen megsütni. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. A csípős papikától ne ijedjetek meg, enyhén érződik csak a megsült húson.
Jó étvágyat hozzá, ha valaki kipróbálja, üdv, Margit
Köszönöm Batka, ezt ismerem. Mi ezt vakaréknak hívtuk és mindég megsütöttük a hús után.Én igazából arra gondoltam, hogy a prézli olyan legyen, mint a húson. Vékony és ropogós.Erre nincs ötleted?
Még hogy nem lehet külön megsütni a prézlit! Mi a maradék tojást, lisztet és zsemlemorzsát csipet sóval összegyúrjuk, kilapítjuk és kisütjük a hús után. Ha sok benne a morzsa, száraz lesz. Mi verekszünk érte, sokszor felütök plusz egy tojást, hogy elég prézli legyen mindenkinek. Legyen ez az én névnapi ajándékom, próbáld ki!
Kíváncsi voltam, mit szólsz a csirkefarkakhoz, de látom az is ízlik. Szerintem nincs magyar ember aki ne szeretné a rántott húst.Én megenném csak a prézlit, ha ki lehetne sütni külön. Ennek ellenére nem csinálok gyakran rántott húst, mert szerettem volna megismertetni a gyerekeimet sokféle étellel. Annál jobban ízlik, amikor erre kerül a sor.
A csirkeszárnyat most 399ft.-ért vettem. Én úgy szoktam számolni, hogy fejenként 4db.-ot veszek, hozzá salátát és pirítóst, akinek kell.Persze a bőrös rágcsálás öröme itt is fontos.
A Párod nagyon jó fej lehetett. Ezek szerint náluk is ennyire ismeretlen a csirkeláb, hogy még a körmét sem merte levágni? Abban igaza van, hogy ollóval vágta, én is a konyhai ollóval szoktam a végeket lenyesni.Ha pedig a cicákról van szó, akkor a Párod máris a szívembe lopta magát!
Élvezd ki ezt a pár sétálós napot, ahogy hallom nemsokára kész lesz Csili-vili és akkor megint jön a rohanás.
Ma elmentünk a piacra és vettünk 1 kg csirkelábat. Mindketten szeretjük az ilyen cupákos, szopogatós hús-börkéket. Amíg én a kávémat iszogatom s eggyet pihenek - szokatlan a nagy gyaloglás s autó még mindig nincs, a hét elteltével ki vagyok mint a hízott liba -, olvasgatok esetleg írok, a párom elpakol s neki látott a csirkelábakat pucolni. Megyek ki s nézem, a nagy karmok csak úgy hegyelnek rajta. Ezt le kell vágni! - mondom. Később megnézem. Ollóval vagdossa a körmök hegyét. Elmondom neki, hogy a pipik ezzel dadasztják a kakát, ezért jobb ha az újjhegyet is hozzávágják, mert rendesen kitisztítani úgy sem lehetne.
Kisidő elteltével el is készült s megjegyezte, hogy a körmöket becsomagoln s elvinné majd. Nagyot néztem. - Kiderült, hogy a szállásukon - egy kertes ház - van egy félszemű macskájuk. Eddig is nagyon nevethetnékem volt, de a félszemű macska hallattán dőltem a nevetéstől.
Masala,tegnap este kirántottam 2 hátat. Nagyon finom volt. Hálás köszönet az ötletért! A másikat kicsit megtöltöm - a töltelékbe vettünk friss petrezselymet - s úgy fogom panírozni és kirántani. Ehhez a hátakat először forróvízbe dobom, hogy belül nehogy véresek maradjanak.
Csirkeszárnyakat sütni s rántani is szoktam, de az igazat megvallva az egységárát magasnak tartom ha a hús-csont arányt nézem. Inkább far-hátat veszek azért a pénzért vagy egyszerűen csirkecombot. Ezeknél az árakat elfogadhatónak tartom.
Szia Kenyérke! Nagyon örülök,hogy sikerült egy jó ételt ajánlanom. Hát rántva még én sem ettem, de gondolom ez az amire mondtam, hogy az apró csontokat is megeszik. Szerintem másként azt nem lehet enni.
Egy másik kedvencem: sült csirkeszárnyak.Biztosan szereted vagy szeretni fogod.Nagyon egyszerű elkészíteni és kalóriaszegényebb, ha csak salátával esszük.Ha érdekel, szívesen leírom.Én ma vettem 1kg szárnyat, mert szinte midég van itthon.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit