Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Tündibündi, örülök hogy segített a heti menü! Én is hülyét kaptam attól, hogy mindig azt kérdezgettem, "na mit együnk?" Főzni sem élvezet, ha teherként éli meg az ember, én pl. szeretek ráérősen tevékenykedni a konyhában. A macerásabb kaják így mindig hátrébb kerültek a rangsorban, és igazából tök egyoldalúan táplálkoztunk, legalább kéthetente visszatértek ugyanazok az alapételek. Így viszont előre lehet tervezni, és a boltba sem kell lerohanni egyetlen hiányzó apróságért. A répatorta leginkább egy sűrű muffintészta, akár almát is lehetne beletenni a répa helyett, semmivel sem lenne egészségtelenebb a többi sütinél. A mascarponét pedig simán, a kenyérre kenve is meg tudom enni!
4-5 ek. folyékony mézet 1 ek. csípős mustárral, 1 tk. curry porral jól kikeverünk, az előre besózott csirkedarabokat alaposan bekenjük vele. Vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük, egy pohár fehérbort öntünk alá, fóliával szorosan lezárjuk, puhára pároljuk, végül fólia nélkül szép pirosra sütjük. Ekkor már állandóan érdemes figyelni, mert könnyen megég a méztől. Tejszínes krumplipüré a legjobb hozzá. Lehet egész csirkéből készíteni, ekkor érdemes a csirkét kettévágni, vagy csak combokból is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
Ez a sütős megoldás nagyon jó Én forró vízben lágyítottam meg a sajtot és így töltöttem meg körözöttel. Elég macerás, nem is sűrűn fordult elő nálunk , pedig finom. A zabkorpás töltelék még tényleg diétás is, de csak egy kicsit, mert maga sajt viszont kevésbé. Mindenesetre az ötlet szuper, köszönjük szépen, üdv, Margit
szisztok mindenkinek:)
a napokban csináltam valami finomságot!
egy kb 1,5-2cm vastag sajtszeletet betettem a sütőbe 50 fokra kb 20 percre egy darab sütőpapírra.
8 tojást megfőztem és apróra vágtam majd összekevertem apróra vágott hagymával egy kisdoboz tejföllel kb 2 kanál zabkorpával sóval borssal pirospaprikával mustárral.
amikor a kb 20 perce letelt a sajtnak a sütőben, akkor nyújtófával kinyújtottam a sajtot, arra rákentem a tojás "krémet" és feltekertem.
1 napra a hűtőbe tettem a sütőpapírba csomagolva hogy ne száradjon ki a sajt. ennyi idő alatt a zabkorpa jól felszívta a levét a tejfölnek és jól összeállt a sajtban a tojáskrém. szeletelve díszítve nagyon dekoratív hidegtálra valót lehet készíteni belőle. a sajtot sztem bármivel lehet tölteni ami a sajthoz passzol :)
hja és a legfontosabb nagyon finom volt :)
Kriszti! Nekem ízlett a perec, de tényleg kevesebb meló van a rúddal, de ez meg gusztább.Anyukámnak van egy élesztős receptje ebből, annak más íze van. Ma levittem a játszótérre a gyerekkehez a sok perecet, nagyon hamar elfogyott!
Ma oldalast sütöttem fokhagymásan, petrezselymes újkrumplival, és salátával.
Szokimoki,milyen lett a perec? Nálunk nagy kedvenc,de a perecforma kapcsán utána egy hétig nem tudok fogni a kezemmel(sajna visszatérő gond),így mostanában rúd készül a tésztából.Mindegy neki,mindenhogy finom,csak poginak nem jó.Ahhoz,hogy jó omlósra süljön,nem szabad,hogy vastagabb maradjon a tészta.
BEZSA: tegnap mar irtam de lehet hogy elkerulte figyelmedet.
Lenne egy kerdesem .A gyors almassuti keszitesenel Te kinyomkodod az alma levet v csak ugy belekevered? En dupla adagot keszitettem, szepen fel is jott, de en tomornek kisse nedvesnek erzem ennek ellenere.Ezt recit meg nem keszitettem azelott .Igy kell "kineznie"?
Batka, ismerem a semleges ízű krémsajtokat. Csináltam már fincsi Tiramisut is mascarponéból, meg ettem cheesecake-t is. Csak vmiért úgy gondoltam, hogy sajtkrém nélkül is elég jó lehet ez a répatorta
Asszem a Te ötleted volt a heti menü, ugye? Nagyon bejött, már vagy két hete aszerint főzök. Tökjó, mert csak egyszer kell végiggondolni egész hétre, aztán többet nem foglalkozok a témával.
Nálunk ma tejszínes krumplileves volt, utána z.borsópörkölt tarhonyával.
Nelly,
már nagyon profi leszel sztrapacskából, ha ilyen sűrűn kell főznöd.
Batka! Így nyár elején mikor már bőven van kapor a kertben, és uborka is kapható, érdemes elkészíteni a köv. 1-2 kígyóuborka vékonyra szelve, izlés szerint több fajta sajtot (Füstölt legyen benne!!) aprókockára vágunk, 1 nagy csokor kapor szintén apróra vágva, néhány szál új hagyma felkarikázva, mehet bele egy kis zöldje is, fehér bors izl. sz., és nyakon öntjük joghurttal v. kefírrel. tegnap házi aludttejjel készült, ja és só nélkül. Nagyon finom volt molnárkával is!
Masala, én nem hallottam erről, de a rántani való tökkarikákat szoktam hasonlóan, igaz, arra tojást sem teszek, csak lesózom, megvárom, míg levet ereszt, aztán liszttel kevert zsemlemorzsába forgatom. Mindezt csak azért, mert lusta vagyok!
Tündibündi, valószínűleg csak azért idegenkedsz a "sajtkrémtől", mert még nem ettél cheese cake-et. Persze nem sajtkrémről van szó, hanem tejszínes krémsajtról, olyan, mint a mascarpone, de a Philadelphia is finom, de eszetlen drága. Abban viszont igazad van, hogy a répatorta önmagában is hatalmas kalóriabomba. Én még sosem tettem rá se krémet, se csokibevonatot, se cukormázat, leginkább muffin formában sütöm, így max. fél óra alatt elkészül, és elég dekoratív. Én azt hiszem, más recept szerint készítem, de mivel az csészés, így ránézésre nem tudom megmondani, de narancshéj biztos nincs benne.
Szia Móni! Én is idegenkedtem a karfiol panírozásától,amíg nem hallottam a zacskós panírozásról. Ez úgy néz ki,hogy veszel 2 megfelelő nagys. nejlonzacskót. Az egyikbe lisztet teszel,a másikba a prézlit, a tojást egy tálba. A karfiolt én nem szoktam megfőzni,hiszen nyersen is ehető.A rózsákat besózom,egy idő után leöblítem,így rá ragad a liszt.Akár 4-5 karfiolt is lehet a zacsiba tenni,azután egyenként a tojásba és újból egyszerre a prézlis zacsiba.Megtekered a zacskó száját és összerázod,megforgatod.Kész! Én így panírozok gombát/nem pucolom,nem főzöm/ tököt,cukkinit,patisszont.Azóta nem utálom.
van még egy karfiolos receptem,szintén nyers karfiollal.Besózom,leöblítem,lisztbe mártom és a masszába.Ez pedig sűrű palacsintatészta,só,bors,fokhagyma/esetleg apróra vágott vhagyma,v.snidling,v. zöldhagyma/ darálthús,petr.zöld.Sok massza ragad a karfiolra,kicsit potyoghat is róla,ezért szoktam az olajos lábas fölött a masszába forgatni.Csak addig kell sütni közepes tűzön,amíg szép színe nem lesz.Majonézbe mártogatva,salátával és még hidegen is finom.Amikor karfiol szezon van,én gyakran csinálom.
Hú, vagy 2 napja nem olvastalak benneteket, hogy mit főztetek és jó sokat kell olvasno. A jó idő beálltával, szinte egész nap kinnt vagyok. Délelőtt a kisfiammal, du. mmeg a nagyot hozom az oviból és egy közös játszóterezés kb este 7-ig. ma is így volt, és fél 8-kor kezdtem neki a rántoot karfiolnak (amit nem nagyon szeretek csinálni mert elég "pepecs meló") közben bedagasztattam a géppel Hp Kriszti sajtos perecének a tésztáját, amit holnap fogok kisütni. Nem titok, a találkára szeretném megcsinálni és ez lesz a főpróbája. És megkívántam egy kis körözöttet, vettem hozzá juhtúrót és azt is megcsináltam. Holnap meg egy kis mogyorókrémes kalácsot szeretnék még sütni.
Én galuska szaggatóval szaggattam ki a sztrapacskát. Gondolkodtam rajta, hogy talán kiskanállal kellett volna. Meg az anyukám szerint még lisztet rakhattam volna bele. Mindegy, holnap úgyis kell csinálnom újra, aztán holnapután is, úgyhogy lesz alkalmam gyakorolni. Most az egyszer örülök neki, mert végre alkothatok valamit. A holnapi csak pótlás lesz, mert hogy gyorsan elfogyott. Holnapután pedig a fiam megy Harkányba, és ezt akar vinni magával, hogy ott a barátnőjével legyen mit enni. Persze a kisleány nagyon ügyes, de hát nekem is illik kedveskedni valamivel nekik.Ja, és még csinálok nekik paprikás krumplit galuskával, füstölt kolbásszal, virslivel. Hm, már nyelek nagyokat, mert nemcsak a fiam, hanem én is nagyon szeretem. Meg apósomnak is kell készítenem, mert hogy minden napra mi szállítjuk neki a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Sajnos, nem tud sokáig menni, állni. Szerencsére magát el tudja látni, sőt főzni is tudna, csak úgy látszik kényelmesebb neki, ha kiszolgáljuk. De nemsokára befizetjük egy étterembe, ahonnan kiviszik neki a lakására a kaját, és így legalább el tudunk menni szabira. A reggelit és vacsit pedig könnyebben meg lehet oldani előre. Képzeljétek, jól megjártam egyszer. Előre összekészítettem neki 5 napra ebédet, és teljesen meg voltam nyugodva, hogy van minden napra egy darabig kajája. Két nap múlva rácsörögtem, hogy mi zujs. Erre mondja, hogy elfogyott az ebédje. Majd elájultam. Hát kiderült, hogy reggelire és vacsorára is az ebédjét ette. Így mostmár csak 2 napra készítek előre ebédet neki. Amikor majd kiviszik, ott meg mindig ebéd előtt kapja az aznapi ennivalót. Szóval jól elvagyok ezzel a 80 éves bácsikával. Na de nem az én szoc.problémám a téma, hanem a sztrapacska. Majd mesélek, hogy milyen lett. Addidg is jó étvágyat holnapra. Mert gondolom, hogy ma már senki nem vacsizik, max joghurtot. Nelly
köszi a répatorta receptet. Szerintem is elég sajtkrém nélkül is. Vagy a csokibevonat még tökéletesebb, vagyis nekem szimpibb mint a sajtkrém.
A hajdinát én nagyon szeretem, de az uram nem. De ez jó, hogy még csak főzni sem kell, elég áztatni. Én árpagyöngyöt használok pl. a töltött káposzta húsgombócába. Ja, meg tavaly nyáron egyszer csináltam rakott kelt is belőle (rizs helyett tettem az árpagyöngyöt). Akkor még terhes voltam a kisfiammal és sajnos terhességi cukros. Az árpagyöngyről azt olvastam valahol, hogy jóval kisebb a szénhidráttartalma mint a rizsnek.
Itt találod a recijét a Receptes fórum receptjei ABC-ben az Egyebek között Pita Gyroshoz-Batka. Szóval én a Batka féle változatot csináltam meg, mondhatom siekrrel. Nagyon egyszerű. Én a gépben dagasztattam, a dagasztás progit hagytam , hogy végig csinálja. Ha van még kérdésed csak írjál. Üdv.Julika
Szuperkeri ez komoly,hogy csak az áztatástól megpuhul a hajdina? Amitől én idegenkedem, az az árpagyöngy.Gyerekkori élmény lehet,de nem tudom igazán.Egyszer kiprób. vmikor régebben,de nem bírtam megszeretni.Az is igaz,hogy sóletbe tettem,mert,hogy abba szokták,de nekem enélkül jobban ízlik.Ezért a családomnak is.
Kriszti a tzatzikit már próbáltam,de olyan híg lett,hog elment tőle a kedvem.Később tudtam meg,hogy nálunk nem lehet olyan sűrű joghurtot kapni,mint Görögo.-ban.Így juhtúróval még nem hallottam,de ki fogom próbálni.
Tundibundi! Nagyon jól hangzik, amit a quinoa-ról írtál, változatosság képpen, v.színű kipróbáljuk. egyébként nem ismertem eddig, rizs helyett időnként hajdinát készítettem.
Masala! hajdinát már többször "főztem". valahol olv.hogy tanácsos főzés előtt beáztatni. este beáztattam és képzeld, reggelre teljesen "elkészült", úgyhogy nem kellett főzni. tálalás előtt mikroban melegítettem. Azóta pici só, ételizesítős vízben áztatom be. Nekünk nagyon ízlik
Szia Tündibündi! A receptesbe írom a répatortát.Ez legalább 3féle recept keveréke,de így lett nekem jó.Sütöttem már sima tepsibe is,nemcsak tortaformában,amikor dupla menny. csináltam.
Ezt a quinoat sose hallottam,pedig kölest,bulgurt/ez a búzatöret,ugye?/kuszkuszt,csicseriborsót,mindent kipróbálok,még hajdinám is van,de még nem csináltam vele semmit.
Szia Julika! Légyszíves a sajátsütésű pitáról némi infót.Nekem is van egy pita receptem egy "lökött" kolléganőmtől,de nem mertem kipróbálni,mert nem hittem el,hogy ő megcsinálta.
Köleskása csak annyi, hogy a kölest kétszer annyi vízben (vagy amennyit kíván még közben) puhára főzöm egy pici sóval. Én időnként rizs helyett szoktam főzni. Ehhez hasonlóan a búzatöretet és a quinoat is. Ezutóbbiról sok jót olvastam. A quinoa egy mag, gluténmentes és sok ásványi anyagot tartalmaz. Többek között a mindmegettén is találhatsz róla infot itt: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=12385
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit