Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
MASALAM, En is a sajat karomon tanultam meg a bab tarolasat.En otthonrol gyonyoru orias kerti babot hoztam./ut:1300km/ es ugy ahogy van elraktam hogy maskor megfozom.A szekrenyem lett fekete a sok bogartol.Undorodva uuuugy ahogy volt roptettem a 4-rol.-es indulhatott utana a bogar vadaszt! A dioval is jartam igy, DE ott Horror volt!! A kukacok leptek el. IIIIgy En a babot, bevagom a frigoba, a diot meg veszem imielott sutnek.Na, hat ez volt az En Hallovenom. Puszi!
De igen, beáztatom a babot és már olyan is volt, hogy ott kezdtek el rajzani a zsizsikek. Mos véletlenül láttam az üvegben valami feketeséget és elkezdtem keresni a lyukas babokat. Találtam is néhányat és ezért döntöttem úgy, hogy kidobom. Voltak már molyos dolgaim is, így aztán saját káromon tanulva próbálok figyelni.
A bogarasodásra hajlamos magvakat időnként át szoktam nézni s ha észre veszem, akkor átmosom, levegőn megszárítom. Esetleg mélyhűtőbe teszem + a következő felhasználásig. Így szinte semmit sem kell kidobni. A lisztkésztletet állandóan kontrollárom, figyelve a határidők sorrendjére használom fel. Ha hernyót/lepkét találnék, akkor átszitálom s igyekszem mielőbb felhasználni. Nagyobb mennyiséget tepsin a sütőben átforrósítok.
Tegnapról volt egy kis sajtmártásom és kifőzött tésztám. Így már csak a gombhoz kellett a kabátot megtalálnom
Szeletelt, kiklopfolt karajba töltöttem hagymán lepirított, majd tojással kocsonyásra befogatott gombát. A szeleteket épp, hogy össze tudtam hajtani/tekerni és egy-egy szelet baconnal körbefogattam. Így tettem egy éppen akkora jénaiba, amit kitöltöttek a húsok (a nyitott rész került alulra). Néhány evőkanálnyi vizet tettem alá, majd lefedve, és az utolsó 10 percben fedő nélkül készre sütöttem. Fűszerezni bármivel lehet, én a Kotányi klasszikus grill fűszerkeverékét szórtam húsra, a gombán csak só és bors volt.
Bármilyen körettel el tudom képzelni és persze más mártások is illenek hozzá.
A gombás töltelék szépen egybesült, gusztán lehetett tálalni és enni is.
Tegnapelőtt szárazbab levest főztem és kidobtam majdnem 1kg zsizsikes babot. Tavaly is volt egy ilyen adagom, csak azt betettem a mikróba, hátha elpusztulnak a zsizsikek. Annyi bogár jött ki belőle, hogy majdnem a mikrót vittem ki az udvarra, hogy kitisztítsam. A végén a nagyfiam mentett meg! A MAI ebéd hasonló volt Margit sajtos húsához. Vajazott tepsibe sok -sok szeletre vágott hagymát tettem. Erre a csirkét, amit úgy paníroztam, hogy liszt---tojás---reszelt sajt. Leöntöttem tejszín és víz keverékével. Sok folyadékot felvesz és nem lesz elég szaftja különben. Fóla alatt sütöttem 3/4 órát és utána takarás nélkül. Párolt rizs és saját körte ill barackbefőtt volt hozzá.
Tegnap én is főztem egy gyorsat. Megint megcsináltam a baconos, sajtos, rakott húst, megint nagy sikerrel.
Mostanában még készült: gombaleves, kelkáposzta főzelék, megint borsóleves, spenót bundás párizsival, bolognai makaróni, rántott hús...., most ennyi jutott eszembe.
Tegnap azért főztem is egy kicsit. Egy egész felső libacombot megsütöttem tepsiben. Megspékeltem bacon szalonnával, fokhagymával és fűszereztem. Krumplipürét főztem és még sütöttem ki egy kis fasírtot, ami a mélyhűtőben várt már a sorára.
Vettem egy szep s.combot es JAVAI-marinerozo pasztat"/krem/ .Ezt sutottem le marinerozva es egeszbe,+feher rizs es piritott kokusz-mogyorot szorta a tetejere.Foto nincs, mert most emesztjuk.Hmmm.
Maradék rizshez csináltam sztroganov csirkét Stahl Judit egyik régebbi, még normális receptje alapján, el sem lehet rontani. Meg a kókuszos-kakaós kekszet, amit már ide is beírtam, nyami.
Tegnap egy kis "fogyókúrás" kaját csináltam. Egy kis bőrös kacsahájból készítettem töpörtyűt és pecsenye libamájat sütöttem benne. Majd a zsírba tettem a májat. Kenyérre nagyon fincsi lesz.
Mai ebéd:kapros zöldbableves füstölt kolbásszal, csipetkével és császármorzsa. Holnapra marad még leves, utána pizza vagy palacsinta, majd a gyerekek eldöntik. Vasárnap: tárkonyos raguleves, grillcsirke, kusz-kusz, sültkrumpli, zöldsaláta. Üdv
hát, én püréhez sosem pucolnám meg előre a krumplit, de lehet, hogy kipróbálom: megfőzöm és áttöröm a fokhagymát külön, és úgy teszem hozzá. Ami még nagyon jó - már lehet, hogy írtam -, a szalonnapörcös-petrezselyemzöldes kpüré, sima natúr szelettel vagy citrommártásos, száraz husival.
Sziasztok:)én meg török csirkét sütöttem annyira finom lett,izlett az egész családnak.
Török csirke cseréptálban
1 csirke máját és zuzáját apro kockákra vágjuk.6-8evőkan.rizst étolajban megpiritunk,hozzákeverjük a májat és a zuzát,ételizesitővel és kevés soval majorannával füszerezzük,felöntjük vizzel és fedő alatt félpuhára pároljuk.Az egész csirkét kivül-belül sozzuk,borsozzuk,a rizses tölteléket a belsejébe nyomkodjuk.Hustüvel megtüzzük majd az előre beáztatott csréptálba helyezzük.A sütőt csak akkor gyujtjuk be ha már az edény benne van.Sütés közben görög salátát készitettem hozzá.Amikor a csirke kezd puhulni 1egész tojást összekevertem 2dl tejfölben és ezzel kentem alaposan be a csirke tetejét,hogy jo szaftos legyen.Amikor elkészül kiszedem és körbe locsolom a jo kis tejfölös szaftjával és a maradék rizzsel tálalom.
Ildikó! Átküldtem, megérkezett?Nagyon fincsi volt a kóstoló, különösen a kolbász. Holnap sütök a kedves szomszédoknak egy kenyeret vagy egy kalácsot, még kigondolom
Margitka! Fokhagymás krumplipüré nagyon fincsi, Julika már kipróbálta. Mikor felteszem főni a krumplit, dobok a vízbe 8-10 gerezd fokhagymát, az is puhára fő, a krumplival összetöröm, vajjal, tejszínnel, vagy tejjel habosra kavarom. Üdv
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit