Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
A lényeget tulajdonképpen Mónika már leirta.Ha van időd,és kedved,akkor a lap bal oldalán Néhány tanács cimnél nagyon jól összefoglalja Margitka a lényegeket.Azért javaslom,hogy olvasd át,mert átfogóbb,és mindenre jól kiterjedő válszt kapsz!Ha vannak még kérdéseid,bátran tedd fel,szivesen segitünk.
Én is javaslom a kenyérsütőgépet,mert azzal nagyon szépen el lehet dolgozni,dagasztani a tésztákat.Nem kell túl drágát venni,mert nem tud többet az olcsóbbnál.Olyat vegyél,amin van külön dagasztóprogram.Általában ez 20 perc szokott lenni,ez mindenfajta tésztához elegendő idő.Végig figyelni kell a tésztát,és vagy folyadékkal,vagy liszttel tudsz korrigálni az állagán.A gép nem engedi a túldagasztást,csak előfordulhat,ha melegiti a tésztát,hogy elkovászolódik.Ezért kell figyelni.A zsemlének való tésztát egyenlő darabokra vágjuk,és enyhén lisztes felületen formázzuk.Ez azért fontos,mert igy egyenletes lesz a felülete,és nem szakadozik.Lehetne kézzel is dagasztani,ha nem találod jónak a robotgéppel való dagasztást,bár van itt aki azzal dolgozik.
Egyelőre ennyit tudok irni,remélem tudunk segiteni.én azt javaslom olvasgassál kicsit az oldalon,én sok választ fogsz kapni,de ha van további kérdésed,csak nyugodtan,itt mindig van,aki segit!Ha LIMARA olvassa a kérdésedet,Ő majd kiegésziti a mi válaszainkat is!
Én sem vagyok még annyira szakértő, vannak itt tapasztaltabbak, de azért leírom a saját gondolataimat. Nekem kenyérsütő gépem van, abban dagasztok, aztán kiveszem a tésztát, kint kel szobahőmérsékleten és teszem a sütőbe sülni. Van olyan hogy túlmelegszik a tészta és akkor ugy mondják,hogy elkovászolódik. Olyankor rücskös, "narancsbőrös" lesz a felülete. Ezt sajnos már nem lehet megmenteni. Én ezért csak 15 percig dagasztom a gépben aztán nyitott tetővel még 5 percig. Ha lágy a tésztád akkor persze ragad, tehát dagaszd kicsit keményebbre. Miért nem kenyérsütőt veszel? azt dagaszt és ha kevés az időd meg is sül benne a kenyér. Kezdő koromban Brigi tanácsára a fürdőszobában kelesztettem, mert ott volt állandó hőmérséklet. Ha túlkel a tészta, akkor szokott összeesni. Én ennyit tudok mondani.
ÉÉÉÉÉn is nagyon szeretnék ilyen szép és ehető kelttésztákat gyártani, de vhogy még nem megy .
Tele vagyok kérdésekkel, így ha van időtök ésé kedvetek légyszi válaszoljatok!
Túl lehet-e dagasztani egy tésztát? Honnan tudom, h a tészta dagasztás közben túlmelegedett? És ennek milyen hatása lesz a kisűlt tésztára?
Tegnap megpróbáltam joghurtos zsemlét sütni, és ugye nekem nincs kenyérsütőgépem, így a robotgépben dagasztottam. De nagyon felmelegedett a tészta, gondolom nehezen bírta a gép, a motor szagát is kezdtem érezni már. Szépen megkelt, de mikor hozzányúltam, összeplattyant. Ez normális? Akkor nem melegedik fel egy tészta ha kb szobahőmérsékeltű marad?
Különböző dagasztófunkciókkal rendelkező gépekben különböző igeig kell dagasztani és a tésztát kell figyelni, vagy be kell tartani a leírt időt? Milyen egy jól megdagasztott tészta? Egyszerűen jól kidolgozott, vagy van egy olyan állaga, ami általános, és minden tésztánéál ugyanazt kell elérni??? Pl. nem ragad a kézhez, lejön könnyen az edény faláról, ....
Tegnap amikor a már tepsiben szépen megkelt zsemlék tetejét be akartam vizezni ahogy hozzájuk értem összeplöttyedtek. Sztem ez nem normális. Ugye?
Amikor zsemlét süttök, miután elosztjátok egyenlő részre, akkor lisztes kézzel gyúrjátok át vagy anélkül? Mert én azza gyúrtam át, m csak úgy tudtam, különben össze-vissza ragadt.
Tegnap a férjemmel megbeszéltük, h veszünk egy dagasztógépet. Milyent érdemes venni? Illetve mire kell odafigyelni?
Bocs h ennyit kérdezek, de senkihez sem tudok fordulni ez ügyeben, így csak rátok tudok támaszkodni.
Jool "letuntem"mert sok dolgom volt hetvegen.Himalajak vasalasa cimmel. Tegnap meg egesz ejjel beteg voltam. Munka utan hazajottem es sztem a husi fuszeressege ES meghogy este ettem ilyet beadot. Most tamolygok a kialvatlansagtol. Lanyok mindenkinek koszonom a dicseretet! Mindig jol esik.hihi
KARTIKA: A tortanak amit kerdeztel , tulajdonkeppen a toltelekje erdekes. Azzal IS vontam be. Egy sutit torok meg sodrofaval. Nem teljesen porra. Amolyan por+ gombockak+ szetlapitott allagra. Ezt keverem a teszinhez es ezzel toltok. A suti neve itt :BOKKENPOOTEN
"Ha leforditom: bakkecske labak hihihiSztem otthon IS! kell hogy lehessen kapni a Lidlbe. Mandula+s barackmag izu. Amolyan amaretto. Ettol az iztol meg kulonlegesebbnek tunik a torta. Aztan meg megbolonditottam csokival es grillazzsal. Fantazia az egesz. Tudod: a gyerek miert marad fiatal? Elokeresem majd az osszetetelerol a recit.EZ a suti hasonlit a Mi karacsonyi habosunkra es meg mandula is van benne.Majd keszitek fotot rola ha veszek es akkor biztosan tudjatok MIRE is gondoltam ill. irtam.
En nekem nem volt mar burgpejhem. Helyette krpure port tettem Ezert Joool el is.... szoval EL.Ezt csak ezert kuldtem hogy lassatok nekem milyen bena a tudomanyom a kenyer es miegymashoz. Sajna! A krpure por tobb vizet ill folyadekot kivan!!! Ezert tomottebb lett a teszta DEEE nagggyon finom volt ennek ellenere!! Azonnal elfogyott , meg melegebe Lanyok, a foton / husveti/ a CICA volt a tojas kereso /MASALA/ nalunk. hihi
Kedves lanyok! annyi gyonyoru szepet es finomat keszitettetek hogy az ember-leanya nem tud valogatni! Csodanlatosak!!! Az uj pekek meg nagyon ugyesek es kitartoak!!!! Gratula Nektek!! Micsoda cserepes dolgok szulettek! A Praktiker bezarhat kerem. Ebben TI vagytok a nyerok. hihi
Megyek fozni es egyebb.A Tortatoltelek recit meg majd beirom.
Gépi kalácsot sütöttem, mert nem volt kedvem azon agyalni, hogy időben összeegyeztessem a kenyérrel... Aszalt meggyes-csokis kalács. Nagy sikere volt, talán két szeletke maradt belőle.
Fél kg-os tönkölyös-magos kenyerem. A nagy jénaimban sütöttem, kelesztésnélkitámasztotam, így viszonylag magas lett. Ez is finom lett. ... és cserepes. Limara! Rájöttem, hogy az én gépem is túlmelegíti a tésztát, elkovászolódik. Érdekes, mert a kalácstésztánál nem... Legközelebb kitámasztom a tetejét.
Jégkása! Nagyon guszta a szendvicskenyered, a zsemlék, meg a túrótorta is!!!
Vehetsz atortából nyugodtan. Most gondolgoztam még a víz mennyiségén nem raktam talán mindet bele, én adagolom ahogy dagaszt a gép és ahogy a tészta kívánja.
Igen az egész tejmennyiséget lecseréltem vízre, így is finom puha lett és jobban hasonlít a kenyérhez az íze. Most egyébként tönkölyliszt és rétesliszt keverékéből sütötte. A héja is keményebb lett és cserepeket is sikerült rá varázsolni. Megvágott képet tegyek fel?
De jó ötlet, Jégkása! És így milyen ízű a szendvicskenyér?? Az eredeti recept szerint már többször sütöttem én is, írtó laza és finom, de nekem is túl kalácsos az íze. Vízzel milyen lesz? És u.annyi kell vízből, mint tejből? Így gondolom nem olyan foszlós, vagy??
nagyon szép a túrótortád is, én egészen kihülve szeretem, ez már olyan, vehetek?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit