Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Hát éhesen tényleg nem lehet ide jönni! Superkeri ez a bőségasztal gyönyörű lett! Jégkása, Kartika, Bea nektek is gratula a sok szépségért!
Bau a kenyeret nem lakkozom, csak a sütés utolsó 5 percére leveszem a jénai tetejét,alaposan megspriccelem,úgy megy vissza még sülni. Amikor kiveszem én már nem spriccelem le,csak kiteszem hűlni.
Ma is pizzát sütöttem,és érdekes tapasztalatom volt vele. Már több helyen olvastam,hogy nagyon magas hőfokon kell sütni, így hasonlít legjobban a kemencében sütésre a dolog. Felfűtöttem a vénséges sütőmet a max. hőfokra, (nálam ez kb. 220-240 fok) és így sültek a pizzák, kb. 10-12 perc alatt készre. Az alja ropogós lett,tökéletesen megsült,nem száradt ki,szóval működik az ötlet.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Tőletek. Képeket szeretnék feltenni de nem tudom hogy kell még azt se találom ahonnan el tudnék indulni. Nagyon béna vagyok, segítsetek, köszi szépen,üdv:Anikó
Nagyon köszönöm a gyors segítséget!!! Most újradagasztottam a tésztát finoman, s betettem a második kelésre. NAgyon izgulok, hogy jó legyen. Sokkal lágyabb már ez a tészta mint a tegnapi volt, így remélem ehetőbb is lesz :).
Nemsokára beteszem sülni, ha kész, magírom milyen lett :).
Ha megbolygatja az ember a tésztát, akkor össze szokott esni, ez igaz a második dagasztásra is. Ez nem baj, sőt tulajdonképpen ez kell neki azért, hogy az élesztő ismét táplálékban gazdag környezetbe kerüljön és szaporodni, dolgozni tudjon.
Ha hirtelen hideget, huzatot kap a tészta és ettől esik össze az nem jó, de a második dagasztás előtt nem is nagy vész. A végleges kelesztésnél már kínos, mert újrakelni magától nem tud.
Robotgéppel nagyon régen dagasztottam már, de nekem is feltekeredett a gépkarokra, ezért is ment tönkre annak idején egy kis kézi robotgépem. Nagyon keménynek azért nem kell, nem is szabad lennie a tésztának, mert akkor nehezen vagy rosszul kel és annál szorosabb lesz a kész kenyér is.
Ha jó a tészta állaga és kézzel belenyúlsz alaposabban, akkor bizony ragad és ez nem baj. Ha simán le tudtad szedni a gépről és nem ragadt a kezedre, akkor biztos, hogy túl kemény volt.
Remélem tudtam segíteni, de kérdezzél, ha bármire szükséged van még. Üdv, Margit
Megnéztem az előbb a tésztát, szépen feljött, de mikor kibontottam a meleg bebugyolálásból, akkor elkezdett összeesni. Ez normális dolog???
Másik kérdésem, hogy mikor nemsokára kiveszem az első kelesztésből, akkor át kell gyúrni, vagy azt szigorúan tilos, mert összeesik?
Harmadik kérdés, hogy a robotgép dagasztó része nem kis bucikát csinált, hanem az egész tészta rákunkorodott a forgórészre, úgy operálgattam le róla. Ez nagy baj?
A bal oldalon találsz egy ilyet: Néhány tanács és ötlet.... kezdőknek. Ha jól emlékszem itt van szó róla, hogy miért kell kétszer dagasztani. Mindenképpen másodszor is össze kell dolgozni a tésztát, de ennek már nem feltétlenül kell olyan alapos dagasztásnak lenni mint az elsőnek.
A kenyértészta állagát elmondani elég nehéz, a saját tapasztalat majd segít a későbbiekben, de erről is van szó a fent említett segítő részben.
Először mindenképpen érdemesebb lenne egy teljesen fehér lisztből készülő tésztával kísérletezni, mert ezzel sokkal könnyebb dolgozni, de látom már készülőben az újabb, így ezzel az ötletemmel már elkéstem.
Kérlek a bal oldalon kicsit olvasgassál és ezután ismét kérdezzél bátran. Szívesen segítünk, csak amit ott már leírtam, azt most nem szeretném itt újra.
Kenyérsütés témában kérdeznék! Idáig még sosem sikerült rendes és finom kelt-tésztát készítenem, kenyeret meg főleg nem, így elég bizonytalan vagyok :(. Tegnap sütöttem egyet, az szörnyen kemény lett. Ma találtam erre az oldalra, így az itt olvasható instrukciók alapján próbáltam egy újat összerakni, most kel. Nekem nincs kenyérsütőgépem, így a dagasztás a robotgéppel történt. Tönkölybúzaliszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből gyúrtam, mert fogyókúrázom, s egyáltalán nem eszem fehét kenyeret már egy hete.
Kérdésem az, hogy milyen állagúnak kell lennie a kenyérnek a dagasztás után? Mert már nem ragadt a kezemhez sem az edényhez mikor elraktam kelni, puha volt, de nem állt úgy össze mint az itt lévő videón, ami a kenyérsütőgépben való dagasztást mutatja be. Már elindult a kelése, jön fel szépen, de nem buborékos még.
Kérdésem az is, hogy mindenképpen kétszer kell dagasztani, vagy ez csak egy lehetőség?
Moha, Bea, Fruzsika kenyér és pompos bemutatója, Jégkása sütiei ,zsemléi, Kartika pogija is mind-mind remek alkotások!
Limara! a tortád valami fantasztikusan néz ki és biztos nagyon fifni is. Micsoda ötletek pattannak ki a fejedből!!!
Nálunk is volt sütés. Mégpedig Limara Tejfölös kiflije készült --zsúrra, ma kalács sült ,egy mákos-meggyes töltelékkel, a másikba cukrozott narancshéj és csokitojás darabok. ( majd Bezsa hozza a képeket)
húúú! Azok a zsemlék és a kenyerek...nyami Én ma tócsit sütöttem,a főzősben mutatom. Kenyeret majd csak holnap kell sütnöm,de jövő hétre valami csigafélét tervezek.
Sziasztok! Látom ma mindenki pihizik, vagy sétál a verőfényes napsütésben. Esetleg finomságot sütöget!!! Én ma nagyon szorgalmas voltam, megsütöttem Amarillisz féle kakaós csigát, csináltam egy kenyérkét, és most kel a gépben a fonott kalácsnak való. Megmutatni sajnos nem tudom, mert nem tudok képet feltenni. A csiga issssssteni finom lett, a kenyér is, és a fonott kalácsban is reménykedem hogy sikerülni fog, többször csináltam már eddig még mindig jó lett. Vajon hogy kellene képet feltenni, szeretném megmutatni a mai termésemet.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit