Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Ancsi54! A kalácsot úgy csináljuk csíkosra,hogy a dagasztás vége felé "kilopjuk a tésztát"...(-vagy kicsit megállítod a gépet,vagy gyors mozdulattal kiveszed a tésztát),és a felét visszatéve,adsz hozzá még kakaót,melyet pár csepp vízzel elkeversz.A két tésztát külön külön nyújtod,és csavarod egymásba.
Masala, szia! Hogy tudod ilyen szép márványosra csinálni a kalácskát? Már én is többször próbáltam, amikor sipol a gép akkor beleteszem a kakaót, de nekem az egész kalács kakaós lesz. Pedig én ilyen márványosra szeretném csinálni. Miért vagyok ilyen béna, és miért nem sikerül nekem?
Tegnap én is próbáltam irni az általánosba, de engem is ledobált egyfolytában. Ma még nem próbáltam, de mindjárt megyek és megnézem hogy mi ujsi ott. Nagyon étvágygerjesztő dolgokat csináltatok megint, mindenkiéből harapnék egy falatkát
Neene ez a kenyér nem egy bizonyos recept alapján készül. Többnyire csak a folyadék és liszt arányát mérem, a többi szabadonválasztott. Általában 30 dkg tk. tönkölyliszt, 20 dkg rétesliszt , 20 dkg kenyérliszt és kb 4 1/2 dl folyadék, amiben van egy pohár kefír és a többi víz / vagy tej /. Ált. 1,4 dkg élesztőt teszek hozzá, de ezt mindég sütőben sütöm.
Ha kevesebb lisztből sütök, akkor is szoktam 30 dkg tönkölylisztet és 30 dkg fehérlisztet keverni. 20 dkg öregtészta és 1,2 dkg élesztő és valamivel több, mint 4 dl folyadék. A folyadék menny. változik a liszt foly. felvevő képessége szerint. Figyelni szoktam dagasztás közben a tésztát és ha kell, akkor teszek hozzá még vizet.
Neene a Te kenyered is tönkölyös, azt írtad. Az a recept nem jó?
Emes nagyon szép lett a kenyered! Azt hiszem hamarosan ki kell próbálnom ezt a söröst!
Moha miért kell szétválni a sütemény rétegeinek sütés közben?
Limara melyik az a süti, amelyiknél a két lap között krém van és babapiskóta ( talán rummal locsolva?) ? Nem jut eszembe a neve, így meg nem találom a receptesben.
Limara csodákat sütöttél már megint, azt a lepénykenyeret írd be légyszíves! Ildikó én a múltkor elkészítettem a BBQ oldalast az általad beírt recept alapján, nem aratott sikert. Csak nekem és a nagylánynak ízlett.
Masala nagyon szépeket hoztál te is! Nekem is kedvencem a narancslekvár, még muffin nélkül is.
Emes a múltkori kenyereden felbuzdulva mondtam a férjemnek,hogy kérek egy kicsit a söréből kenyérhez, nem adott, azt mondta az eddigi kenyereim tökéletesek,maradjak annál.
Hétvégén megsütötte a nagylányom ( némi segítséggel) a madártej kockát, avagy intelligens krémest. Hát megint kiderült,hogy ilyen kevés munkával sajna nem lehet csodákat tenni süti téren. Nagyon szépen szétvált a sütésnél a 3 réteg, ahogy írták, de olyan rémesen tojásízű,hogy többet biztos nem sütünk. Senkinek nem ízlik.
Sziasztok! Íme, a tegnap estére sütött sörös-tönkölylisztes kenyerem. Nagyon finom lett, ropgós héjjal, szép belű kenyérke, de kívül olyan rücskös, nem csinos...mi lehetett a baj? Nem tudok rájönni, mert szpen megmagasodott, meg tényleg a szerkezete jó, talán formázáskor voltam béna?? Vagy lehetett volna lazább, ezért hasadt meg itt-ott?
Emes, a Tiéd nagyon szép lett!! Meg az összes finomság, Limaránál én is kerti-partiztam... tudod, Limara? Finom volt minden!!
Masala, a tönkölylisztes kenyered receptje mi volt, - nagyon-nagyon kívánatos! - Hol lelhető fel? ( nagyon szeretjük a tönkölyös kenyereket! )
Fruzska, Dojika, Limara, Masala! Fantasztikus ez a felhozatal. És kínzás is így vacsi után!
Ma is sörös kenyérkét sütöttem de formában, és hibernált is volt, mert tegnap olyan késő volt már mikor bedagasztottam, hogy nem bírtam volna fönnmaradni. Így csak ma reggel lett sütve. Most ettük vacsira, de finom így is.
Jó, hogy írtál a társalgóban, nem biztos, hogy még visszanéztem volna ide.
Szépeket sütöttél, gratulálko hozzájuk!
A gépben sülő kenyérhez egyszerűen sok a 60-70 dkg liszt és ehhez még plusz a nyanya. Nem emlékszem pontosan, hogy milyyen géped van, de általában max. 1 kg-os fehér-, vagy könnyűszerkezetű kenyér fér el benne. Ez max. 60 dkg lisztet jelent, de nyanya nélkül. Nyanyussal szerintem max 45 dkg lisztből készítsél kenyeret, ez biztos elfér majd rendesen.
A rozskenyered nem tudom mióta kel, de azt igen, hogy annak bizony igen sok idő kell.
Remélem a csökkentett lisztes kenyér beválik majd, sok sikert hozzá, üdv, Margit
Masala! Nekem is volt már, hogy 7-8 órát is kelt az ukrán rozsom. Ha ma már nem akarod kisütni, tedd a hűtőbe és reggelre megkel biztosan. Vagy most langyosítsd be a sütőt és ott kelesszed még amíg meg nem nő. Minél lasabban kel, annál jobb lesz egyébként, tudom, ez nem vigasz
Kalácsot szerintem vedd vissza 50 dkg lisztre, akkor belefér az edénybe és lesz helye szépen megkelni.
Lanyok, NE kimeljetek! ISTENI! Ha rajtam mulna, mar estere gurulnek! Olyan finomakat keszitetek! Vegigettem MASALAM. hihi Ugy latszik a nagy csend utan "idejonnek"-"ami"vegett nem voltatok. Nagyon ugyesek vagytok.
Még őrizgetem az ukrán rozskenyeret és noszogatom, hogy ébredjen már föl! Azt hiszem a kovászom mégsem volt igazán aktív! Van még remény arra, hogy ebből kenyér lesz?? Meddig hagyjam ébredezni? Nekem holnap reggel mennem kell dolgozni. Mit csináljak vele? Már legalább öt órája meg sem moccan!
A gépi kenyerem pedig szinte mindég fölreped a fölső szélén. Erre mondták azt--talán Margit is--, hogy a sütés kezdetekor hősokkot kap. Nem tudom tovább keleszteni, mert még így is ki akar jönni a gépből. Az élesztő sem sok benne, mert 1 dkg-nál nem teszek bele többet még a 60-70 dkg liszthez sem+ 15-20 dkg öregtészta. Limara mi a véleményed?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit