Előzetes beszélgetéseink alapján indítottam ezt a fórumot. Kívánom, hogy mindenki, aki elszánja magát egy kisebb vagy nagyobb fogyókúrára, a végén sikerélményről tudjon majd itt beszámolni. Remélem ehhez tudunk itt egymásnak segítséget és bíztatást nyújtani.
16:35 Yldyco: Sziasztok! Viki az én búzám már gyönyörűen megpattant, igaz én egy éjszakára beáztattam. Ez most tönkölybúza. Zsázsát még nem csíráztattam, de mindenképpen akarok, a vöröskáposzta nekem nem nagyon ízlett. De hát ízlések és pofonok...
Aztán rájöttem, hogy mire jössz talán már nem lesz található, ezért idemásoltam.
Nem tudom melyik fajta búza csírát vetted, de az enyémen ez van:
Bio búza mag 50g - Rédei
A csírák az első 2-3 napban a legédesebb ízűek. Sokféle ételben használhatók nyersen vagy párolva. Müzliben, joghurtban, túróban is kiváló ízű. Felhasználhatjuk salátákhoz, palacsintákhoz, levesekhez, zöldségköretekhez, tésztafélékhez és tojásételekhez.
Alkalmazás: Tegyünk 3 evőkanál búzamagot egy szűrőbe, jól mossuk meg folyó víz alatt és helyezzük a csíráztató edénybe. Naponta kétszer langyos vízzel öblítsük át és tegyük 20 °C-os világos helységbe, vigyázva arra, hogy ne legyen kitéve direkt napsütésnek. Három nap után kész a csíranövény. Hűtőszekrényben 1 hétig tárolható.
Vetés: egész évben vethető. Egy tányérhoz 3 evőkanál mag.
Hőmérséklet: kb. 20 °C
Öntözés: naponta kétszer
Csírázási idő: 3 nap
Ez meg a bio tönkölybúza:
Bio tönkölybúza mag 50g - Rédei
A többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje-, és sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz. A búzacsíra finom édes ízű, a legjobb 2-3 napos állapotában.
Sokféle ételben használható nyersen vagy párolva. Müzliben, joghurtban, túróban és saláta-keverékben is kiváló ízű. Tartalmaz A, B1, B2, B6, C, E-vitaminokat, folsavat, biotint (H-vitamin), emellett jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és szelénforrás. A búzacsíra gátolja a daganatos sejtek életben maradását, tisztítja a májat.
Alkalmazás: Tegyünk 2-3 evőkanál magot egy szűrőbe, jól mossuk meg folyó víz alatt és áztassuk be 8-10 órára. Helyezzük a csíráztató edénybe vagy szűrőpapírra, majd naponta kétszer langyos vízzel öblítsük át. Tegyük 15-20 °C-os világos helységbe, vigyázva arra, hogy ne legyen kitéve direkt napsütésnek. A víz soha ne álljon a magokon, mindig csepegtessük le, mivel könnyen berohadhat! 2-3 nap után kész a csíranövény. Hűtőszekrényben 1 hétig tárolható.
Vetés: egész évben vethető. Egy tányérhoz 2-3 evőkanál magot egyenletesen elszórni.
Yldyco, köszönöm a linkeket, most már nincs időm rá megnézni, majd holnap.
Marika, hát igen, én a kölest nem ilyennek képzeltem... hanem olyan kis magoknak amiből épp kibújt a csíra és félrelökte a héját egy kicsit mint egy kalapot... És így hosszú csírával finom ?
Remélem, már meggyógyultál! Hiányoztál nekünk! Köszönöm, amit a mungóról irtál! Ezt a kölest végül is meg lehet enni héjastól is, mert már teljesen felpuhult. Igaz, jó hosszura nőtt.
Nagyon felcsigáztál a zöldagyaggal. Nagyon sokoldalúan lehet használni, érdemes lesz beszerezni.
Yldyco! Kérlek ird meg, hogy Te milyen kölest fözöl? Hántolt vagy hántolatlan fajtát?
Yldyco ! A búzának mennyi a csírázási ideje ? az én zacskómról lemaradt. De nem is érdekes, mert ragasztottam egy cetlit a tálra, hogy mikor tettem be és majd kiszámolom. Elég szépen kezd dagadni.
Gina! Viszont a csírákról amiket elolvastam, mind, mind elősegít sok olyan dolgot, amit éppen egy epebeteg diétájába beleillik, sőt kell is.
Én a retekcsírát úgy bevágtam, mint a sicc, féltem is egy kicsit tőle, de semmi baj nem lett, ami már nálam nagy szó! És tényleg kell a hangulatunkhoz ebben a hosszu télben már egy kis színes csíra, mert ez legalább friss és finom. Már alig várom, hogy a következők kibujjanak, de most úgy áztattam be őket, hogy folyamatosan legyen mindígvalami
Meghoztátok a kedvemet a csirákhoz.Valami zöldet már nagyon ennék.De asszem egyelőre elhalasztom,majd meglátom a műtét után mit mond rá a doki,de már most látom,hogy a tiltólista nagyon hosszú :((
Marika, én még kölest nem csíráztattam, de zöld mungót igen és annak is héja van, olyan amibe 20 köles is belefér. Én vízbe szoktam tenni a kicsírázott mungót, a babszemek lesüllyednek, a zöld héja mind fent marad a vízen. Próbáld meg a kölessel, szerintem annak a héja még könnyebb.
Yldyco, nagyon érdekes amit a csírákról hoztál. Némelyiket szinte nagykanállal enném, mint a búzát! Azt szoktam is csinálni, könnyen és hamar megvan. A kék lucerna az ami gondot okoz nekem, hogy kimossam a sok fekete magját. A hajdinát nem tudom micsoda, majd utánanézek a képek között. Mindenesetre köszönet neked!
Mi elég gyakran szoktunk kölest enni. Én csak izesített vízben megfőzöm, köretként szoktam tálalni, úgy mint a rizst. Néha eszünk hajdinát is, ugyanígy elkészítve, de annak van egy jellegzetes íze és illata, amit nem mindenki tud elviselni.
Nagyon aranyos vagy, hogy feltetted a tudnivalókat, és a linket a csirákról, lisztekről! Köszönöm! Ezt a boltot is meglátogatom valamikor, mert tetszik a választék. Jó a közlekedés is.
Viki! Bezsa! Vizilili! örülök, hogy Ti is kedvet kaptatok a csirákhoz! Legalább beszámoltok a tapasztalatokról. Nálam a nagy kérdés továbbra is a köles. Szépen kicsirázott, izre is megfelelő, de zavar a maghéj. Ahhoz pedig igen apró, hogy egyenként rágcsáljam el a maghéj nélkül.
Főztetek már kölest? Találtam receptet, de nekem csak hántolatlan kölesem van, ami csiráztatáshoz jó. Gondolom, az nem alkalmas főzéshez, ugye?
Azért írtam, hogy is, mert olyan liszteket is árulnak amikről én még csak nem is hallottam. (mondjuk az nem jelent semmit, nem vagyok egy penge a lisztek terén)
Én amikor ezt elolvastam az adott egy nagy lökést a csíráztatás terén:
Búza csíra - a zöldek királya
Vitaminok: A, C
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén,
kobalt, cink, klorofill 70 %-ban
A leatrile (B17 vitamin) pusztítja a rákos sejteket. A klorofill segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó, erősíti az idegrendszert, de még potencianövelő hatása is ismert.
Hajdina csíra
Vitaminok: E, C, B-komplex
Ásványi anyagok: vas, kálium, foszfor
Igen magas a fehérje tartalma, méregteleníti és erősíti az immunrendszert. A riboflavin és a rutin az agyműködést segíti, magas lecitin tartalma az érfalakon keletkezett lerakódásokat bontja. Rendszeres fogyasztása vegetáriánusoknak ajánlott.
Lencse, borsó, babfélék csírája
Vitaminok: A, C, B-komplex, E
Ásványi anyagok: vas, kalcium, foszfor
Ahogy mondani szokták "jó a szívnek" - kitisztítják a vérből az LDL ( káros koleszterin)t. Magas a rost-, fehérje-, aminosav-tartalma, fog és immunerősítő, szabályozza az inzulinszintet. Komplex cukrot tartalmaz, amit a vastagbél baktérium megtámadnak, és e folyamat következtében gázok keletkeznek - a rendszeres fogyasztók már ismerik. Igen magas a vastartalma, mely segíti a vérképzést. A bennük levő ligázok és proteázinhibitorok erősen rákblokkoló anyagok: a ligázok felveszik a küzdelmet a mell- és vastagbél rákkal, a proteázok megelőzik az egészséges sejtek rákossá alakulását.
Lucerna csíra - alf-alfa
Vitaminok: A, C, B, B12, D, E, K
Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, mangán, kálium
Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért - candida fertőzésben szenvedők figyelem. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mangán csökkenti a vércukorszintet. B12 - vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög (thrombus) kialakulását, csökkenti a vérzéseket .A benne levő rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. Specialitása: az L borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős - fogyókúrások és prosztata-megbetegedésre hajlamos férfiak figyelmébe ajánljuk.
Mustár csíra
Vitaminok: A, B1, B6,
Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav
Emésztési problémákra, epe- és májbántalmakra, székrekedés, felfúvódás ellen.Elősegíti az izzadást, íly módon lázcsökkentő lehet megfázás, influenza esetén. A hörghurut is gyógyítható segítségével. Serkentő, stimuláló hatása oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést. Tisztítja a vért, jó hatással van a bőrkiütésekre. Külsőleg borogatásra is használják, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.
Napraforgó csíra
Vitaminok: C, D, E, A, B
Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium, mangán, réz
Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélmozgást (bélperisztaltika). Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a tüdőszövetek munkáját.
Retekcsíra- természetes antibiotikum
Vitaminok: A, B1, B6
Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav
Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását, segít a köhögésnél, asthmánál. Hatásos vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét, segít egyes vese-, epekövek eltávolításában. Kis mennyiségben étvágygerjesztő, a bélben rothadásgátló, antiszeptikus hatású. Készíthetünk belőle frissítő lábfürdőt, pakolás formájában csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.
Vöröshagyma csíra- természetes antibiotikum
Gazdag klorofillban, megújítja, kitisztítja a véráramot, a májat. Pusztítja a kártevő egysejtűeket, minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll. Antiszeptikus, vírus-, gomba-, élősködő-, mikrobaölő. A legszélesebb spektrummal rendelkezik valamennyi ismert mikrobaölő hatású anyagok közül. Nyálkaoldó (allicin) tartalmának köszönhetően kiváló gyógyszere a megfázásnak, influenzának, és még izzasztó hatású is. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből.
Vöröshere csíra
Tartalmazza a mirigyek normális működéséhez elengedhetetlen összes nyomelemet. Jótékony hatású epe-, máj- és cukorbetegeknek. Energetizál, magas ásványi anyag tartalma miatt termékenység fokozó. Kalcium és L borostyánkősavtartalma közelítia lucerna csíráét. Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot, nyák- és görcsoldó, gyulladáscsökkentő.
A XIX századi orvosi leírásokban a torok- és a gyomorrák gyógyszereként vált ismertté.
Vöröskáposzta csíra
Vitaminok: A, B6, C, U
Ásványi anyagok: jód, kén, kálium, vas, klorofill, kalcium
Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, mirigyeknek. Rendben tartja az emésztést, rendszeres székletet biztosít. Fekélygyógyító U vitamin van benne. Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával. Gyulladáscsökkentő, glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozza a rák kialakulását. A rákos daganatok növekedésének egyik ellenszere, az indolnak nevezett vegyülete révén, tartalmaz még daganatnövekedést blokkoló enzimeket is. Leghatásosabb a vastagbél és gyomorrák legyőzésében, de segít a prosztata- végbél-, tüdő-, valamint hólyagrák gyógyításában.
Zsázsa csíra
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus. 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit